Se pare că s-a întors iarna în România, după ce țara noastră fusese lovită de un val de căldură. Dacă zilele trecute, am avut parte de temperaturi neobișnuit de mari pentru această perioadă, acum au venit ninsorile în mare parte din teritoriu.
Așa cum se poate observa pe pagina de Facebook Meteoplus, deja sunt numeroase zone în țară, în care s-a așternut un strat generos de zăpadă.
În ce zone din România s-a întors oficial iarna
În zona Bucovinei, în județul Brașov, dar și în alte regiuni, zilele calde sunt oficial istorie, momentan. Abia apăruseră primele flori de primăvară, copacii înfloriseră, iar acum sunt toate sub nămeți.
De altfel, specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis și o serie de avertizări meteo. Astăzi, 17 martie 2025, au fost postate o serie de coduri galbene pe site-ul Meteo România.
Se pare că vremea rea va afecta aproape toată țara, în special în nord, nord-vest, vest, sud-vest, est și pe crestele montane.
ANM a emis cod portocaliu și cod galben de vreme severă
Codul portocaliu emis în mod oficial de meteorologi este valabil până în această seară, la ora 23. Vizează județul Caraș-Severin și județul Hunedoara, în zona de munte de peste 1800 de metri. În acestea, va fi vânt cu rafale de 90… 120 km/h, dar și viscol puternic și vizibilitate sub 50 m.
Primul cod galben de ninsori este valabil în intervalul 17 martie, ora 10 – 20 martie, ora 10. Vizează fenomene precum: răcire accentuată, brumă și îngheț la sol, precipitații mixte, cantități de apă însemnate, strat de zăpadă, intensificări ale vântului.
„Vremea se va răci semnificativ, iar nopțile și diminețile vor deveni deosebit de reci pentru această perioadă, cu temperaturi preponderent negative (minime cuprinse în general între -9 și 0 grade), iar în sudul și estul Transilvaniei, precum și în dealurile subcarpatice va fi ger (minime de -13…-11 grade). Se va produce brumă și local îngheț la sol.
Luni vor fi precipitații mixte în cea mai mare parte a țării, iar marți acestea se vor restrânge spre sud-vest. În Oltenia, jumătatea vestică a Munteniei, sudul Transilvaniei și la munte se vor acumula local cantități de apă de 10…20 l/mp și izolat de 25…30 l/mp și se va depune strat de zăpadă. În majoritatea regiunilor, vântul va avea intensificări cu viteze în general de 40…45 km/h”, se arată în comunicatul ANM.
Cel de-al doilea cod galben este valabil astăzi, până la ora 23: „În Banat, Crișana, Oltenia, Moldova, nord-estul și sud-vestul Munteniei și în nord-vestul Transilvaniei vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h.
În zona joasă a județelor Suceava și Neamț va ninge viscolit și se va depune strat de zăpadă de 2…5 cm. La munte vântul va avea intensificări cu viteze în general de 60…70 km/h, iar în zona înaltă de peste 80…85 km/h. Va ninge, va fi viscol și se va depune strat de zăpadă în general de 10…15 cm”.
Cel de-al treilea cod galben este valabil în intervalul 17 martie, ora 23 – 18 martie, ora 12. Vizează intensificări ale vântului cu viteze de 50…70 km/h, în zonele: Banat, Crișana, sudul și estul Transilvaniei, centrul și sudul Moldovei, estul, centrul și sudul Munteniei și Dobrogea.
Cel de-al patrulea cod galben este valabil în intervalul 18 martie, ora 12 – 18 martie, ora 20.
„În Dobrogea, Bărăgan și jumătatea sudică a Moldovei vor fi perioade în care vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h și izolat de 70 km/h. În Carpații de Curbură și în estul Carpaților Meridionali temporar vor fi rafale de 70…80 km/h, iar în zona înaltă de peste 90 km/h, viscolind zăpada”, se arată pe site-ul Meteo România.
Sursă foto: Meteoplus & Gabriel Dorneanu