Cum se stabilește ordinea pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale 2025. Cine sunt cei 11 candidați

de Andreea Laciu

Mulți s-au întrebat cum se stabilește, de fapt, ordinea de pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale 2025. Astăzi, sâmbătă, 22 martie, s-a aflat și care este modul oficial în care cei 11 candidați vor apărea pe documentul respectiv, în luna mai.

Aceștia și-au depus candidatura în termenul stabilit de lege, iar dosarul lor a fost validat oficial de Biroul Electoral Central. Așadar, au respectat toate condițiile necesare pentru a li se putea permite participarea la scrutinul prezidențial de anul acesta.

Cum se stabilește ordinea pe buletinul de vot?

Potrivit informațiilor oferite de cei de la BEC, ordinea de pe buletinele de vot pentru alegerile prezidențiale este una aleasă printr-o tragere la sorți. În acest fel, se asigură o ordine obiectivă, fără alte influențe.

„Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2025 (BEC) aduce la cunoştinţa publicului faptul că, în data de 22 martie 2025, la ora 13:00, la sediul Biroului Electoral Central, situat în strada Eugeniu Carada nr. 1, Municipiul Bucureşti, va avea loc tragerea la sorţi în vederea stabilirii ordinii de înscriere a candidaţilor pe buletinul de vot, derulată conform prevederilor art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. La tragerea la sorţi pot participa candidaţii sau reprezentanţii acestora”, a transmis BEC, conform Știrile PROTV.

Cine sunt cei 11 candidați și care este ordinea pe buletinele de vot

Pe lângă Elena Lasconi și George Simion, ambii fiind candidați și în turul 1 de anul trecut, acum lista este completată și de nume precum Nicușor Dan, Victor Ponta, Crin Antonescu, precum și de apariții neobișnuite, precum John-Ion Banu-Muscel. Cel din urmă are o avere impresionantă, atât în țară, cât și în America. Este stabilit peste Ocean și mărturisea în trecut că este un admirator al lui Donald Trump.

  • Poziția nr. 1 – GEORGE-NICOLAE SIMION – Alianța pentru Unirea Românilor
  • Poziția nr. 2 – GEORGE-CRIN-LAURENȚIU ANTONESCU – Alianța Electorală România Înainte
  • Poziția nr. 3 – ELENA-VALERICA LASCONI – Uniunea Salvați România
  • Poziția nr. 4 – CRISTIAN-VASILE TERHEȘ – Partidul Național Conservator Român
  • Poziția nr. 5 – MARCELA-LAVINIA ȘANDRU – Partidul Umanist Social Liberal
  • Poziția nr. 6 – VICTOR-VIOREL PONTA – candidat independent
  • Poziția nr. 7 – SEBASTIAN-CONSTANTIN POPESCU – Partidul Noua Românie
  • Poziția nr. 8 – SILVIU PREDOIU – Partidul Liga Acțiunii Naționale
  • Poziția nr. 9 – JOHN-ION BANU-MUSCEL – candidat independent
  • Poziția nr. 10 – PETRU-DANIEL FUNERIU – candidat independent
  • Poziția nr. 11 – NICUȘOR-DANIEL DAN – candidat independent)

Detaliul care îi leagă pe Nicușor Dan și Călin Georgescu

Atunci când a apărut ordinea finală a candidaților pe buletinul de vot, mulți au observat un detaliu neașteptat. Călin Georgescu și Nicușor Dan au fix aceeași poziție, cea cu numărul 11. În plus, ambii sunt candidați independenți. Însă, în timp ce Călin Georgescu a fost acuzat că dorește îndepărtarea de UE, Nicușor Dan este văzut de o parte dintre alegători acum drept candidatul care poate duce mai departe țara noastră pe un traseu pro-european.

Sursă foto: Canva PRO

Alte recomandări