Suntem la mai bine de un secol de la apariția primului autovehicul. Mai multe mituri despre mașini au apărut de-a lungul timpului, iar în cele ce urmează, vom demonta câteva dintre miturile auto moderne.
Top 5 mituri despre mașini
1. Dacă bateria este descărcată și mașina nu pornește prin împingere, există o problemă electrică mai gravă

Dacă mașina nu pornește prin împingere, pur și simplu pune bateria la încărcat. FOTO: Flickr
Fals! Atunci când o baterie acid-plumb, cum sunt bateriile auto, se descarcă la maxim, este necesară o cantitate mult mai mare de energie pentru a o încărca. Deci alternatorul trebuie să debiteze o putere mult mai mare pentru a putea începe încărcarea bateriei. Întotdeauna, într-un generator electric, cum ar fi alternatorul, cu cât energia de încărcare este mai mare, cu atât mai mare este și câmpul magnetic creat în interiorul alternatorului. Acest câmp magnetic se opune direcției normale de rotație și provoacă o frânare magnetică a mașinii.
Dacă observi că la împingere, atunci când ridici ambreiajul și bagi în viteză, mașina frânează brusc și nu pornește, nu ai niciun motiv de îngrijorare. Pur și simplu demontează bateria de pe mașină și încarc-o cu un redresor auto. Când bateria va fi complet încărcată, vei observa că mașina pornește fără probleme.
2. Dacă frânezi în coborâre și nu folosești frâna de motor, se distrug plăcuțele de frână, mai ales pe serpentinele montane

Utilizarea frânei în coborâre nu va uza prematur plăcuțele de frână. FOTO: Pixabay
Fals! Gândește-te doar de câte ori ai frânat mai tare la viteze de peste 100 Km/h! Atunci, cu ce ar fi mai specială o frânare la 50 Km/h, dar în coborâre? Plăcuțele de frână sunt fabricate dintr-un material extrem de dur, care se uzează uniform, indiferent de înclinația drumului și de viteză. Abia în condiții întâlnite doar pe pistă, la mașinile de curse, se poate vorbi despre uzuri rapide și extreme. Acolo, într-adevăr, se folosesc anumite tehnici, precum și componente special concepute pentru curse. Însă la o mașină personală, pe drumurile publice, nu se va întâmpla niciodată așa ceva.
Mai mult decât atât, unele mașini nu efectuează o frână de motor atât de eficientă, uneori chiar accelerând, ca și cum mașina ar fi scoasă din viteză pe acea pantă. Tocmai de aceea, recomandăm utilizarea normală a frânei de picior în orice situație, mai ales acolo unde sunt prezente căderi în gol (prăpăstii) sau curbe strâmte și înclinații mari.
Citește și: Dacia Spring s-a scumpit cu 600 de euro. Cât costă acum o mașină?
3. Se strică mașina dacă nu frânezi aproape de oprire la orice groapă sau denivelare

Nu trebuie să te oprești la fiecare denivelare, mașina va fi în regulă. FOTO: Pixabay
Încă unul dintre multele mituri despre mașini. Total fals! Dacă nu ne crezi, adu-ți aminte câte gropi nu ai văzut și le-ai luat în plină viteză, pentru că nu ai mai avut timp de reacție! Apoi gândește-te ce reparații ai făcut la mașină, ce ar putea avea legătură cu respectivele gropi. Exact! Un autovehicul este o mașinărie de fier de o tonă. Nu se va defecta catastrofal de la câteva zdruncinături. Același lucru este valabil și pe drumuri de pământ, sau forestiere. Dacă acolo conduci cu 10 Km/h, nu faci altceva decât să îl încurci pe cel din spate și să pierzi timpul inutil. Desigur, există excepția când norul de praf din spate ar putea deranja pe cineva din zonă. Dacă nu e nimeni în jur, atunci se poate și cu viteză un pic mai mare.
Dacă totuși mașina ta se strică de la câteva gropi la care nu ai frânat, poate că nu ai făcut cea mai bună alegere și este momentul să te reorientezi către un alt model sau o altă marcă mai de calitate.
4. Mașinile mai mici consumă mai puțin

Mașinile mai mici nu consumă mai puțin. FOTO: Flickr
Nu de puține ori, oamenii sunt surprinși atunci când șoferii unor autoturisme de mici dimensiuni le spun că mașinile respective au un consum ridicat de combustibil la suta de kilometri. Motivul este simplu – mașinile mici au motoare mici. Motoarele mici ard o cantitate mai mică de benzină la fiecare timp de ardere, deci produc și o cantitate mai mică de energie. Deci, pentru a egala o mașină de dimensiuni mai mari, este necesar ca motorul să se învârtă mai rapid, ceea ce crește consumul de combustibil.
5. Mașinile mai mici merg foarte încet

Mașinile mai mici nu merg încet. FOTO: Pixabay
Nimic mai departe de adevăr! În ultima perioadă, din ce în ce mai mulți șoferi creează situații care pot produce un accident, pentru că aceștia consideră că o mașină mică se va deplasa automat cu viteză mai mică. Dar acest lucru nu este decât unul din multele mituri despre mașini! În oraș, nu e mare diferență între un Matiz din 2004 și un Mercedes din 2021, dacă facem abstracție de interior și dotări. Mașinile mici pot atinge destul de rapid viteza maximă legală din oraș, adică între 50 și 70 de kilometri pe oră. Diferențele apar la viteze de peste 100 Km/h, unde, într-adevăr, mașinile mici se descurcă mult mai greu.
De aceea, mulți șoferi consideră că au destul timp până când mașina mică va ajunge la ei. Ei intră în intersecție, dar până atunci, mașina mică se deplasează ca oricare altă mașină. Astfel, se creează o situație în care ambele mașini ajung simultan în intersecție, desigur, șoferul mașinii mai mari neacordând prioritate mașinii mai mici.
Data viitoare când observi că se apropie o mașină mai mică de intersecția în care te afli, ia în considerare că mașina aceea se va deplasa cu aceeași viteză ca și tine. Astfel eviți și pierderea inutilă a timpului și niște cheltuieli inutile, pentru că, în caz de accident, tu vei fi vinovatul, pentru neacordare de prioritate.
Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News