Prima pagină » Tech » Praful din calculator. Cum scapi de el

Praful din calculator. Cum scapi de el

de Costin Cătălin Dumitrașcu

Pentru cei care dețin un calculator, nu există să nu fi trecut măcar o dată printr-o situație dificilă cu o problemă cauzată de praful din calculator. Cu trecerea timpului, în interiorul carcasei și pe diverse componente din interior se depune praf din atmosferă. Acesta poate fi compus din mai multe materiale, cum ar fi resturi de piele umană, împrăștiate prin aer prin descuamare, fire de păr, fibre textile de la haine, așternuturi și alte textile, nisip fin, fie ridicat de la nivelul solului, fie ridicat în aer prin șantiere de construcții, pulberi emise de autovehicule sau procese industriale și multe altele.

Ce probleme pot apărea de la praful din calculator și cum pot fi rezolvate

Praful din calculator, dacă este acumulat în cantități mari în interiorul calculatorului, poate provoca probleme grave. Cele mai multe probleme provocate de praful din calculator se manifestă din cauza supraîncălzirii. Simptomele pot varia de la încetinire și erori, până la imposibilitatea de a mai putea porni sau folosi calculatorul.

Praful din calculator nu se îndepărtează doar la service. Este o operațiune destul de simplă, pe care o poate face oricine acasă. Tot ce trebuie este o pensulă curată și un aspirator obișnuit.

Mare atenție la garanție! Dacă unitatea centrală a calculatorului are o etichetă de garanție care s-ar rupe prin demontarea carcasei, trebuie apelat la garanție pentru a fi curățat praful din calculator. Dacă unitatea centrală nu are garanție, ci doar fiecare componentă din interior, individual, puteți trece mai departe.

Ține minte – dacă nu lovești nimic puternic și folosești pensula cu grijă, nu se va întâmpla nimic. Un calculator este un dispozitiv foarte complex. Considerând însă că a fost montat cum trebuie, de către un specialist, o simplă pensulă nu va deranja prea mult componentele interne.


Citește și: A fost lansată Xiaomi Smart Band 7


Cum se curăță un calculator acasă

Mai jos aveți un clip unde este descrisă în detaliu procedura de curățare a unui calculator, de pe canalul de YouTube BWD:

Primul pas – se scot toate cablurile din unitatea centrală, inclusiv cablul de alimentare cu curent electric

Al doilea pas – atinge cu mâna un obiect metalic de dimensiuni mari, de preferat o țeavă de apă, într-un loc unde nu este vopsită. Poți atinge și lamelele de împământare de la prize, dacă prizele au împământare. Pe lângă praful din calculator și electricitatea statică poate defecta un calculator.

Al treilea pas – odată descărcat, poți desface capacul lateral al unității centrale. Acesta are de obicei două șuruburi în partea din spate, unul sus și celălalt jos.

Al patrulea pas – acum, dacă ai acces la interiorul calculatorului și la toate componentele, nu mai e nimic de desfăcut. Curățarea poate începe. Pornește aspiratorul și tine furtunul (fără țeava cu perie) în interiorul unității, pentru ca praful din calculator să nu se împrăștie în cameră. Ținând mereu furtunul de la aspirator lângă pensulă, folosește pensula pentru a îndepărta praful de pe componente. Zonele unde se adună de obicei cel mai mult praf sunt: pe ventilatorul de pe procesor, pe ventilatorul plăcii video, pe sursă, pe unitățile optice, dacă există, pe unitățile de stocare (HDD sau SSD), pe suprafața plăcii video și în partea de jos a carcasei.

Odată curățat, nu e nevoie decât să pui capacul la loc. Apoi trebuie să reconectezi toate cablurile și vei observa că problemele cauzate de praf au dispărut.

Ce faci dacă nu mai pornește calculatorul

Există posibilitatea ca unitatea centrală să nu mai pornească după ce ai scăpat de praful din calculator. Nu te speria! De multe ori, se întâmplă ca praful dislocat prin curățare să se așeze pe diverse mufe și conectori. Astfel, apar contacte imperfecte. Tot ce trebuie făcut e să desfaci capacul unității din nou și să miști ușor de toate componentele și toate mufele. Trebuie să te asiguri că toate sunt la locul lor. Acordă o atenție deosebită plăcuțelor de memorie. Este recomandat în acest caz să le scoți cu totul și să le montezi la loc.

Acolo unde locația o permite, un calculator se mai poate curăța și prin suflare cu aer, cu ajutorul unui compresor. Însă această metodă este folosită mai mult în locațiile care dispun de o curte exterioară.

Dacă totuși problema pe care o aveai nu dispare după curățare, atunci cel mai probabil calculatorul are și alte probleme. În acest caz, este recomandat să apelezi la un service de calculatoare. Un specialist te va ajuta să rezolvi problema.

Dacă ai probleme cu laptopul, atunci nu este recomandat să încerci să îl desfaci dacă nu te pricepi și să apelezi la specialiști. Laptopurile sunt mai sensibile și este necesară un pic de experiență pentru a le demonta corect, fără a distruge componentele din interior.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate