Prima pagină » Tech » O stea supranumită “Earendel” poate fi cea mai îndepărtată stea văzută până acum

O stea supranumită “Earendel” poate fi cea mai îndepărtată stea văzută până acum

de Costin Cătălin Dumitrașcu

Lumina stelei a călătorit timp de aproximativ 12,9 miliarde de ani, spun cercetătorii. Astfel, steaua poate deveni cea mai îndepărtată stea văzută până acum. O posibilă stea nouă (săgeată) provine din primii 900 de milioane de ani de viață ai universului, spun cercetătorii. Este vizibilă acum doar din cauza unui cluster de galaxii care interferează și mărește lumina acestui obiect și a unei galaxii de fundal, văzută sub forma unui arc roșu.

Cea mai îndepărtată stea, descoperită dintr-o aliniere norocoasă

O aliniere întâmplătoare ar putea dezvălui o stea din primul miliard de ani ai universului. Dacă va fi confirmată, această stea va fi cea mai îndepărtată văzută vreodată, spărgând recordul anterior. Lumina stelei a călătorit timp de aproximativ 12,9 miliarde de ani în călătoria sa către Pământ, cu aproximativ 4 miliarde de ani mai mult decât fosta deținătoare a recordului, au raportat cercetătorii în data de 30 martie în “Nature”. Studierea obiectului ar putea ajuta cercetătorii să învețe mai multe despre compoziția universului în acea perioadă timpurie și misterioasă.

“Acestea sunt genul de lucruri pe care doar speri că le poți descoperi la un moment dat”, spune astronomul Katherine Whitaker, de la Universitatea din Massachusetts Amherst.


Citește și: Cum poți efectua localizarea unui telefon pierdut sau furat, în câțiva pași


Stelele sunt atât de puternice, încât pot îndoi lumina

Cercetătorii au găsit obiectul în timp ce analizau imaginile telescopului spațial Hubble. Ei studiau zeci de grupuri de galaxii mai apropiate de Pământ. Aceste grupuri sunt atât de masive încât îndoaie și concentrează lumina de la obiecte de fundal mai îndepărtate, ceea ce este cunoscut sub numele de lentilă gravitațională.

În imaginile cu un cluster de galaxii, astronomul Brian Welch, de la Universitatea Johns Hopkins și colegii săi au observat un arc lung, subțire, roșu. Echipa și-a dat seama că arcul era o galaxie de fundal a cărei lumină era deformată și amplificată de clusterul de galaxii.

Deasupra acestui arc roșu se află un punct luminos, care este prea mic pentru a fi o galaxie mică sau un grup de stele, spun cercetătorii. “Am fost uimiți să descoperim că aceasta era o stea aflată în spatele unei lentile gravitaționale”, spune Welch.

Cea mai îndepărtată stea, apărută la numai 900 de milioane de ani după Big Bang

Cercetătorii estimează că lumina stelei provine de la numai 900 de milioane de ani după Big Bang, care a avut loc acum aproximativ 13,8 miliarde de ani.

Welch și colegii săi au poreclit poetic astrul “Earendel”, din vechiul cuvânt englezesc care înseamnă “steaua dimineții” sau “lumină răsare”. Steaua este un gigant cu masa de cel puțin 50 de ori mai mare decât cea a soarelui. Dar cercetătorii nu pot stabili această valoare, sau să afle mai multe despre stea sau chiar să confirme că este într-adevăr o stea, fără observații mai detaliate.

Cercetătorii intenționează să folosească telescopul spațial James Webb, lansat recent, pentru a examina Earendel. Telescopul, cunoscut și sub numele de JWST, va începe să studieze universul îndepărtat în această vară.

JWST poate descoperi obiecte din vremuri chiar mai vechi din istoria universului decât ceea ce poate vedea Hubble. Noul telescop va fi sensibil la lumina unor obiecte mai îndepărtate. Welch speră că telescopul va găsi mai multe stele cu lentile gravitaționale.


Sursa: sciencenews.org


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate