Noile baterii pentru mașini electrice vor avea o autonomie mai bună, o încărcare mai rapidă, o degradare mai mică a autonomiei și un preț mai mic. Iată câteva tehnologii noi pentru baterii care sunt rivale puternice pentru bateriile aflate în ziua de astăzi pe mașinile electrice.
Bateriile cu litiu vor mai fi folosite ca baterii pentru mașini electrice
Sila Nanotechnologies înlocuiește anodul de grafit, care ocupă o mare parte din volumul bateriilor și aproximativ 15% din greutate, cu o formă de siliciu. Ei susțin că va oferi celulelor bateriei o creștere de până la 40% a densității energiei și un timp de încărcare mai rapid al noilor baterii pentru mașini electrice.
Mercedes pare să fie primul client care va oferi tehnologia Sila ca opțiune de elită, în noul EQG electric, în 2025 . Densitatea energiei este deosebit de importantă în vehiculele grele, precum EQG. Dotările acestora tind să amplifice deficiențele bateriilor actuale, care trebuie să fie mari și grele, pentru a pune autovehiculul în mișcare.

Sila susține că evoluția tehnologiei tradiționale a bateriilor litiu-ion a scăzut, în ceea ce privește densitatea energiei. FOTO: CNET
Group 14 este o altă companie de urmărit în ceea ce privește combinația dintre siliciu și litiu, pentru producția de baterii pentru mașini electrice. OneD urmărește o strategie de creștere a nanofirelor de siliciu pe anodul de grafit al bateriilor cu litiu.
Baterii cu ioni de sodiu
La Pacific Northwest National Lab s-a anunțat recent o descoperire în tehnologia bateriilor cu ioni de sodiu. Aceasta promite să rezolve schimbările de temperatură care afectează bateriile actuale. Se încarcă de multe ori fără degradare, se sting în mod natural în caz de aprindere și nu sunt toxice. PNNL spune că a găsit o modalitate de a rezolva aspectele instabile ale tehnologiei ionilor de sodiu, în scopul producției de baterii pentru mașini electrice (EV-uri). Însă momentan trebuie să abordeze și densitatea de energie substanțial mai mică, în comparație cu bateriile cu litiu. Ca bonus, cercetătorii PNNL cred că vor putea reduce sau elimina cobaltul din formulă, un element controversat și toxic din bateriile EV-urilor de astăzi.
Citește și: DeLorean lansează noul model Alpha 5
Baterii solide
Termenul de baterie solidă se referă, în general, la bateriile fabricate din materiale dure, sau puternic comprimate. Bateriile clasice cu litiu sunt alcătuite din material ușor, moale, înmuiat în electrolit.

Celulele bateriilor de astăzi sunt semi-rigide, cu o soluție de electrolit lichid în interior. Bateriile solide sunt compuse din elemente solide, fără componente lichide. FOTO: CNET
Faptul că o baterie solidă este compusă din materiale dure, amplasate într-un pachet rigid, oferă o mulțime de beneficii:
Densitate energetică mai mare. Aceste baterii pentru mașini electrice ar putea face ca o mașină electrică să aibă o autonomie mult mai mare.
Încărcare mai rapidă. În timp ce încărcările complete în mai puțin de 30 de minute sunt astăzi destul de rare, bateriile solide vor rezolva și această problemă. Timpii scurți de încărcare vor avea potențialul de a schimba întreaga percepție asupra mașinilor electrice.
Ciclu de viață mai lung. Clasicele baterii pentru mașini electrice, folosite astăzi, își pierd o parte semnificativă din capacitatea lor, prin ciclul de încărcare. Tehnologia cu stare solidă este o parte cheie a planului GM de a produce o baterie cu o durată de viață de aproape 2 milioane de kilometri.
Stabilitate termică. Modelele solide vor elimina problemele termice, mai exact riscul de incendiu, conform CNET.

Unul din marile dezavantaje ale bateriilor cu litiu este riscul ridicat de incendiere. FOTO: CNET
Cine va livra noile tehnologii de baterii pentru mașini electrice
Solid Power a atras atenția recent, după ce a anunțat că începe producția unui volum mic de baterii pentru mașini electrice, cu sprijinul Ford și BMW. Producția se poate realiza pe linii care livrează astăzi baterii convenționale cu ioni de litiu. Acesta este un avantaj uriaș. Producția în masă ar putea începe în 2024.
QuantumScape este o altă companie care va produce noile baterii pentru mașini electrice. Compania se bucură de sprijinul Volkswagen, care spune că tehnologia respectivă este „cea mai promițătoare abordare a electromobilității a viitorului”. QuantumScape a dezvoltat un separator ceramic între anod și catod. Acesta ajută celulele sale să se încarce până la 80%, în mai puțin de 15 minute, permițând în același timp bateriei să piardă foarte puțin din capacitate, după încărcări repetate.
Nikkei a raportat recent că Toyota este liderul mondial în producția bateriilor cu stare solidă. Un vehicul cu producție limitată va folosi tehnologia până în anul 2025.
Vinfast, de la Buzzy EV, s-a angajat recent să investească în producătorul de baterii pentru mașini electrice cu stare solidă ProLogium. Bateriile ar putea fi montate pe mașinile electrice ale producătorului vietnamez, până în anul 2024.
Este bine să așteptăm pentru cumpărarea unui EV?
Unele termene de mai sus par atrăgător de apropiate, dar situația trebuie tratată cu atenție. Amânarea datelor de producție în masă, pentru oricare dintre aceste tehnologii de baterii pentru mașini electrice, nu ar fi o surpriză prea mare. În plus, industria auto are oricum, în mod obișnuit, timpi mari de livrare sau de implementare a unor noi tehnologii pe scară largă. Este mult mai recomandată analiza un vehicul electric pe baza ofertelor și tehnologiilor curente. Aceste tehnologii noi de baterii pentru mașini electrice sunt probabil la o durată întreagă de viață a unei mașini de a fi implementate la scară largă.
Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News