Prima pagină » Știință » Taurina ajută celulele creierului să-și regleze dimensiunea

Taurina ajută celulele creierului să-și regleze dimensiunea

de Costin Cătălin Dumitrașcu

Cum ajută taurina creierul. Când Herminia Pasantes Ordóñez avea 14 ani, și-a auzit mama spunându-i tatălui ei că nu își va găsi niciodată un soț. Pasantes a trebuit să poarte mereu ochelari groși pentru problemele ei de vedere. În ochii mamei ei, acei ochelari însemnau că viitorul ei era condamnat. „Acest lucru mi-a făcut viața mai ușoară”, spune Pasantes, „pentru că se știa deja că îmi voi dedica viața studiului”.

Într-o perioadă în care nu era obișnuit ca femeile să devină oameni de știință, Pasantes a studiat biologia la Universitatea Națională Autonomă din Mexic din Mexico City, sau UNAM. A fost primul membru al familiei ei care a mers la facultate.

A devenit neurobiolog și unul dintre cei mai importanți oameni de știință mexican ai timpului ei. Studiile ei despre rolul taurinei chimice în creier oferă perspective profunde asupra modului în care celulele își mențin dimensiunea – esențial pentru funcționarea corectă. În 2001, a devenit prima femeie care a câștigat Premiul Național pentru Științe și Arte din Mexic în domeniul științelor fizice, matematice și naturale.


Citește și: O nouă tehnologie folosește lacrimi umane pentru a detecta bolile


Taurina, de la necunoscută la element cheie

„Practic, am învățat despre reglarea volumului celular prin ochii și munca lui Herminia”, spune Alexander Mongin,  de la Albany Medical College din New York.

Pasantes s-a căsătorit, în 1965, în timp ce își făcea masterul în biochimie la UNAM. A avut o fiică în 1966 și un fiu în 1967 înainte de a începe un doctorat în științe naturale în 1970 la Centrul de Neurochimie de la Universitatea din Strasbourg în Franța. Acolo, ea a lucrat în laboratorul lui Paul Mandel , un pionier polonez în neurochimie.

Laboratorul încerca să afle tot ce era de știut despre retină, stratul de țesut din spatele ochiului care este sensibil la lumină. Pasantes a decis să testeze dacă aminoacizii liberi, un grup care nu sunt încorporați în proteine, erau prezenți în retinele și creierul șoarecilor. Prima ei cromatografie – o tehnică de laborator care le permite oamenilor de știință să separe și să identifice componentele unei probe – a arătat o cantitate imensă de taurină în ambele țesuturi. Taurina avea să devină subiectul restului carierei sale științifice, inclusiv al muncii în propriul ei laborator, pe care a început-o în jurul anului 1975 la Institutul de Fiziologie Celulară de la UNAM.

Taurina se dovedește a fi distribuită pe scară largă în țesuturile animale și are diverse funcții biologice, dintre care unele au fost descoperite de Pasantes. Cercetările ei au descoperit că taurina ajută la menținerea volumului celular în celulele nervoase și că protejează celulele creierului, mușchilor, inimii și retinei prin prevenirea morții celulelor stem, care dau naștere la toate celulele specializate din organism.

o diagramă a structurii chimice a taurinei

Spre deosebire de ceea ce majoritatea oamenilor de știință credeau la acea vreme, taurina nu funcționa ca neurotransmițător care trimite mesaje între celulele nervoase. Pasantes a demonstrat pentru prima dată că funcționează ca un osmolit în creier. Osmoliții ajută la menținerea dimensiunii și integrității celulelor prin deschiderea canalelor din membranele lor pentru a lăsa apa să intre sau să iasă.

Pasantes spune că a petrecut mulți ani căutând un răspuns pentru existența taurinei în creier. „Când îi pui naturii o întrebare, în 80 până la 90 la sută din timp, aceasta răspunde nu”, spune ea. „Dar când răspunde da, este minunat.”

Laboratorul lui Pasantes a fost unul dintre cele patru mari laboratoare care au efectuat experimente inovatoare privind reglarea volumului celular din creier, spune Mongin, conform sciencenews.org.

Cercetările lui Pasantes despre taurină

Munca ei și a colegilor săi a dovedit că taurina are un efect protector; acesta este motivul pentru care substanța chimică este astăzi pulverizată în recipientele care transportă organe pentru transplanturi. Lucrarea lui Pasantes a stat la baza înțelegerii noastre despre cum să prevenim și să tratăm edemul cerebral, o afecțiune în care creierul se umflă din cauza acumulării excesive de lichid, de la traumatismele craniene sau reducerea aportului de sânge, de exemplu. Ea și alți experți au analizat, de asemenea, rolul taurinei pentru Red Bull, care a adăugat substanța chimică în formula sa din cauza efectelor potențiale de protecție cardiacă.

Pasantes a încetat să facă cercetări în 2019 și își petrece timpul vorbind și scriind despre știință. Ea speră că povestea ei va inspira femeile din întreaga lume care doresc să devină oameni de știință: „Este important să transmitem mesajul că este posibil”, spune ea.

Cu ani înainte de a fi acceptată în laboratorul lui Mandel, cererea ei pentru un doctorat la biochimie la UNAM a fost respins. Pasantes spune că a fost respinsă pentru că avea un copil. Privind în urmă, acest moment a fost „unul dintre cele mai minunate lucruri care mi s-ar fi putut întâmpla”, spune Pasantes, pentru că a ajuns la Strasbourg, unde și-a descoperit potențialul de cercetător.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate