Prima pagină » Știință » Perseidele 2022. Ghid pentru ploaia de stele căzătoare

Perseidele 2022. Ghid pentru ploaia de stele căzătoare

de Costin Cătălin Dumitrașcu

Perseidele 2022. Perseidele sunt unul din cele mai cunoscute și așteptate evenimente astronomice din fiecare an. Ploaia de stele sa va afla zilele acesta la intensitate maximă. Vor putea fi observate cele mai multe stele căzătoare, în noaptea de 12 spre 13 august.

Stelele căzătoare nu sunt un eveniment atât de misterios și de complicat pe cât par. Sunt doar o dâră luminoasă lăsată în urmă de către aprinderea în căderea prin atmosfera Pământului a unor fragmente foarte mici de rocă. Acestea sunt numite meteori. Frecarea cu aerul produce suficientă căldură încât aceste fragmente să ia foc. Astfel, ele produc, în căderea lor, o dâră luminoasă puternică pe cerul nopții. Denumirea de “stele căzătoare” vine din antichitate, când oamenii care le observau credeau că sunt stele obișnuite care pur și simplu cad de pe cer, potrivit Digi 24.


Citește și: Cercetătorii au reînviat celulele și organele unor porci morți


Ce sunt de fapt Perseidele 2022

Spre deosebire de meteoriți și meteori, Perseidele din fiecare an apar ca urmare a trecerii periodice a unei comete în jurul soarelui. La fel ca multe alte obiecte cerești, în afară de planete, cometa 109P/Swift-Tuttle se deplasează periodic într-o orbită, în jurul soarelui. Atunci când cometa se apropie de soare, o parte din compoziția sa se evaporă instantaneu.Mai târziu se răcește, conglomerându-se în mici bulgări de materie cosmică.

Acești bulgări se intersectează mai apoi cu traiectoria pământului. Când pământul se apropie suficient de mult, bulgării formați din cometă intră în atmosfera terestră. Ei cad la sol, aprinzându-se în cădere din cauza frecării cu aerul.

Perseidele 2022 intră în atmosferă cu o viteză de până la 60 de kilometri pe secundă. Cu toate acestea, nu reprezintă niciodată un pericol pentru planeta noastră. Bulgării nu au niciodată o dimensiune mai mare de câțiva milimetri. Alte obiecte cerești de dimensiuni mult mai mari ar putea reprezenta o problemă gravă. Ar putea pune în pericol chiar existența omenirii sau a vieții pe întreaga planetă. Însă acestea sunt mult mai rare și din fericire, niciuna nu a lovit Pământul până acum, de când a apărut omenirea pe planetă.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate