Prima pagină » Știință » Extratereștrii ar putea trimite mesaje cuantice pe Pământ, sugerează calculele specialiștilor

Extratereștrii ar putea trimite mesaje cuantice pe Pământ, sugerează calculele specialiștilor

Extratereștrii ar putea transmite mesaje cuantice către Pământ, conform unor calcule ale specialiștilor în domeniu, scrie sciencenews.org.

Particulele de lumină, sau fotonii, ar putea fi transmise pe distanțe mari, interstelare, fără a-și pierde natura cuantică. Descoperirea a fost făcută de către cercetători pe 28 iunie. Asta înseamnă că oamenii de știință care caută semnale extraterestre ar putea căuta și mesaje cuantice, pentru creșterea șanselor unor descoperiri.


Citește și: O stea supranumită “Earendel” poate fi cea mai îndepărtată stea văzută până acum


Cum s-ar putea efectua comunicarea prin mesaje cuantice

Oamenii de știință dezvoltă în prezent o comunicare cuantică terestră. Tehnologia utilizează particule cuantice pentru a trimite informații. Are potențialul de a fi mai sigură decât comunicarea standard sau clasică. Extratereștrii inteligenți, dacă sunt acolo, ar putea să fi adoptat și comunicarea cuantică, spune fizicianul teoretician Arjun Berera.

Un obstacol major în calea comunicării prin mesaje cuantice este decoerența. O particulă cuantică își pierde proprietățile cuantice pe măsură ce interacționează cu mediul înconjurător. “Stări cuantice pe care le considerăm în general foarte delicate și dacă există vreun fel de interacțiune externă, acea stare se distruge”, spune Berera.

Există posibilitatea de a face transmisiuni prin intermediul efectelor cuantice

Există posibilitatea de a face transmisiuni prin intermediul efectelor cuantice. FOTO: Pixabay

Deoarece densitatea medie a materiei în spațiu este mult mai mică decât pe Pământ, este de așteptat ca particulele să călătorească mai departe, înainte de a ceda decoerenței. Așadar, Berera și fizicianul teoretician Jaime Calderón Figueroa, ambii de la Universitatea din Edinburgh, au calculat cât de departe ar putea călători lumina – în special razele X – nevătămate, prin spațiul interstelar.

Fotonii razelor X ar putea traversa mai mult decât Calea Lactee. Ar putea potențial călători sute de mii de ani lumină, sau chiar mai mult, au descoperit cercetătorii.

Pe baza constatărilor, Berera și Calderón Figueroa au luat în considerare strategii de căutare pentru aceste mesaje cuantice ale extratereștrilor. Un tip potențial de comunicare căutat este teleportarea cuantică, în care proprietățile unei particule îndepărtate pot fi transferate către alta. Deoarece tehnologia necesită atât semnale cuantice, cât și clasice, oamenii de știință ar putea căuta astfel de semnale simultane pentru a identifica orice posibile mesaje cuantice extraterestre.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate