Prima pagină » Știință » Chimicale sintetice permanente, legate de cancerul de ficat. Ce spun cercetătorii

Chimicale sintetice permanente, legate de cancerul de ficat. Ce spun cercetătorii

de Costin Cătălin Dumitrașcu

Expunerea la chimicale sintetice permanente găsite pe scară largă în mediu este legată de carcinomul hepatocelular non-viral, cel mai frecvent tip de cancer hepatic, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Keck School of Medicine din USC și publicat în JHEP Reports.

Substanța chimică, numită sulfat de perfluorooctan sau PFOS, face parte dintr-o clasă de substanțe chimice artificiale numite substanțe per- și polifluoroalchilice, sau PFAS. Aceste substanțe chimice, care sunt utilizate într-o gamă largă de produse de consum și industriale, sunt uneori numite chimicale permanente, deoarece se descompun foarte lent și se acumulează în mediul înconjurător și în țesutul uman, inclusiv în ficat.

Cercetările anterioare pe animale au sugerat că expunerea la PFAS crește riscul de cancer hepatic, dar acesta este primul studiu care confirmă o asociere folosind mostre umane.

„Această descoperire se bazează pe cercetările existente, dar merge cu un pas mai departe”, a spus Jesse Goodrich, Ph.D., un savant postdoctoral în Departamentul de Științe ale Populației și Sănătății Publice de la Școala de Medicină Keck. „Cancerul hepatic este unul dintre cele mai grave efecte ale bolii hepatice și acesta este primul studiu pe oameni care arată că PFAS sunt asociate cu această boală”.


Citește și: A fost creat un vaccin anti-cancer. Ce spun cercetătorii


Expunere mai mare la chimicale sintetice permanente, risc mai mare

Echipa de la Școala de Medicină Keck a reușit să utilizeze mostre umane colectate ca parte a unui studiu epidemiologic amplu. Aceasta a fost o colaborare între școala de medicină și Universitatea din Hawaii, numită Studiu de cohortă multietnică. Acest proiect a analizat peste 200.000 de locuitori din Los Angeles și Hawaii pentru monitorizarea cancerului și a altor boli.

Această analiză de probe de sânge și țesut uman a permis echipei de cercetare să găsească 50 de participanți care în cele din urmă au dezvoltat cancer la ficat. Au evaluat probele de sânge care au fost prelevate înainte de diagnosticarea cancerului și le-au comparat cu 50 de persoane care nu au dezvoltat cancer, din același studiu.

„O parte din motivul pentru care au existat puține studii pe oameni este că avem nevoie de mostrele potrivite”, a spus Veronica Wendy Setiawan, Ph.D., profesor de științe ale populației și sănătății publice la Școala de Medicină Keck. „Când te uiți la o expunere, ai nevoie de mostre cu mult înainte de diagnostic, deoarece este nevoie de timp pentru dezvoltarea cancerului.”

Cercetătorii au descoperit mai multe tipuri de PFAS în probele de sânge care au fost prelevate înainte ca participantul să dezvolte cancer la ficat. Cercetările au arătat că cea mai puternică asociere a fost între PFOS și cancerul hepatic și că subiecții aflați în top 10% expuși la aceste chimicale sintetice permanente au avut de 4,5 ori mai multe șanse de a dezvolta cancer la ficat, decât cei cu cele mai scăzute niveluri de PFOS în sânge, potrivit medicalxpress.com.

Substanța chimică perturbă funcționarea normală a ficatului

Echipa de cercetare a reușit, de asemenea, să evidențieze posibilele moduri în care PFOS modifică funcția normală a ficatului. Cercetătorii au găsit dovezi că PFOS par să modifice procesul normal de metabolism al glucozei, metabolismul acizilor biliari și metabolismul unui tip de aminoacid numit aminoacid cu lanț ramificat, în ficat.

Perturbarea proceselor metabolice normale din ficat poate determina acumularea mai multor grăsimi în ficat, o afecțiune cunoscută sub numele de boală hepatică grasă non-alcoolică sau NAFLD. A existat o creștere dramatică și inexplicabilă a NAFLD pe tot globul în ultimii ani, ceea ce este îngrijorător. Persoanele cu NAFLD au un risc mult mai mare de a dezvolta cancer la ficat. Se estimează că NAFLD va afecta 30% dintre adulții din SUA până în 2030.

Îmbunătățirea cunoștințelor despre efectele expunerii la PFAS asupra sănătății

PFAS, care sunt utilizate într-o gamă largă de produse de consum și industriale, au fost detectate pentru prima dată în sângele persoanelor expuse la aceste substanțe chimice, la locul de muncă, în anii 1970. Până în anii 1990, au fost găsite în sângele populației generale, ceea ce a condus la o conștientizare tot mai mare a potențialelor riscuri pentru sănătate.

Unii producători au renunțat treptat la utilizarea PFOA și PFOS, dar deoarece efectele acestora sunt de lungă durată, PFAS se află în apa de băut, în multe produse alimentare și în sângele a peste 98% dintre adulții din SUA.

Cercetătorii de la Școala de Medicină Keck, conduși de Leda Chatzi, MD, Ph.D., profesor de științe ale populației și sănătății publice, au efectuat o mare parte din cercetările privind legăturile dintre expunerea la PFAS și afectarea ficatului, bolile hepatice și mai nou, ficatul cancer. Ei speră să-și valideze în continuare concluziile cu privire la legătura cu cancerul hepatic, într-un studiu mai amplu, ce va avea loc la sfârșitul acestui an.

„Credem că munca noastră oferă informații importante asupra efectelor pe termen lung pe care aceste substanțe chimice le au asupra sănătății umane, în special în ceea ce privește modul în care pot afecta funcția hepatică normală”, a spus Chatzi. „Acest studiu umple un gol important în înțelegerea adevăratelor consecințe ale expunerii la aceste substanțe chimice”.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate