Cercetătorii au reînviat miercuri organele unor porci morți, printr-o nouă procedură descoperită recent. Aceștia au restabilit fluxul sanguin și funcția celulelor în corpurile porcilor care au fost morți timp de o oră, o descoperire care, spun experții, ar putea însemna că trebuie să reactualizăm definiția morții în sine.
Descoperirea a stârnit speranțe pentru o serie de utilizări medicale viitoare la oameni, cea mai evidentă fiind că ar putea ajuta organele să reziste mai mult în cazuri critice, salvând potențial viețile a mii de oameni din întreaga lume care au nevoie de transplanturi.
Cu toate acestea, ar putea provoca, de asemenea, dezbateri despre etica unor astfel de proceduri- mai ales după ce unii dintre porcii aparent morți i-au uimit pe oamenii de știință făcând mișcări bruște ale capului în timpul experimentului.
Echipa din SUA a uimit comunitatea științifică în 2019, reușind să restabilească funcția celulară în creierul porcilor la câteva ore după ce au fost decapitați. Pentru cele mai recente cercetări, echipa a căutat să extindă această tehnică la întregul corp. Ei au provocat un atac de cord la porcii anesteziați, care a oprit pomparea sângelui. Acest lucru privează celulele corpului de oxigen și fără oxigen, celulele mamiferelor mor. Porcii au stat apoi morți timp de o oră.
Citește și: Taurina ajută celulele creierului să-și regleze dimensiunea
Moartea celulelor poate fi oprită – cercetătorii au reînviat organe ale porcilor morți
Oamenii de știință au pompat apoi în corpurile porcilor un lichid care conținea propriul sânge al porcilor, precum și o formă sintetică de hemoglobină – proteina care transportă oxigenul în celulele roșii din sânge – și medicamente care protejează celulele și previn formarea cheagurilor de sânge.
Sângele a început să circule din nou și multe celule au început să funcționeze inclusiv în organe vitale precum inima, ficatul și rinichii, în următoarele șase ore ale experimentului.
„Aceste celule au început să funcționeze la câteva ore după ce nu ar fi trebuit să mai funcționeze – ceea ce ne spune că dispariția celulelor poate fi oprită”, a declarat Nenad Sestan, autor principal al studiului și cercetător la Universitatea Yale, conform France 24.
Posibile utilizări viitoare ale noii tehnici de revitalizare a organelor
David Andrijevic, tot de la Yale, a declarat că echipa speră ca tehnica, numită OrganEx, să poată fi folosită pentru salvarea organelor. OrganEx ar putea face posibile, de asemenea, noi forme de intervenție chirurgicală, deoarece oferă mai mult timp în cazurile fără circulație sanguină.
Tehnica ar putea fi folosită și pentru resuscitarea oamenilor. Totuși, acest lucru ar putea crește riscul de a readuce pacienții într-un punct în care nu pot trăi fără suport vital, prinși pe ceea ce se numește „podul către nicăieri”, a spus Brendan Parent, bioetician la NYU Grossman School of Medicine.
Sam Parnia, de la NYU Grossman School of Medicine, a spus că descoperirea este „un studiu cu adevărat remarcabil și incredibil de semnificativ”. Aceasta a arătat că moartea nu este ceva decisiv și instantaneu, ci mai degrabă un „proces biologic care rămâne tratabil și reversibil ore întregi după ce a avut loc”.
Benjamin Curtis, un filozof concentrat pe etică, de la Universitatea Nottingham Trent, din Marea Britanie, a spus că definiția morții ar putea avea nevoie de actualizare, deoarece se bazează pe conceptul de ireversibilitate.
Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News