Prima pagină » Știință » A fost creat un vaccin anti-cancer. Ce spun cercetătorii

A fost creat un vaccin anti-cancer. Ce spun cercetătorii

de Costin Cătălin Dumitrașcu

Un grup de cercetători imunologi din Italia au creat recent ceea ce ar putea fi un vaccin anti-cancer care să lupte cu succes, pe viitor, împotriva cancerului. S-ar părea că acest vaccin poate declanșa mai multe răspunsuri ale sistemului imunitar împotriva tuturor celulelor canceroase. Sistemul este unul similar cu cel folosit în vaccinurile împotriva unor viruși, dar acționează, în schimb, împotriva tumorilor canceroase, potrivit Digi 24.

Descoperirea acestui vaccin anti-cancer a fost făcută recent la Armenise-Harvard, în cadrul Institutului Italian de Medicină Genomică (IIGM), de către cercetătorii în domeniul mecanismelor imuno-regulatoare. Sistemul de atac al acestui vaccin anti-cancer se folosește de un anumit virus special ales în acest scop. Virusul este folosit ca un fel de cal troian, care introduce ADN-ul în organism. Apoi, ca urmare a noilor instrucțiuni din ADN-ul introdus prin vaccin, organismul este antrenat să recunoască și să distrugă celulele canceroase.


Citește și: Perseidele 2022. Ghid pentru ploaia de stele căzătoare


Ce spun cercetătorii despre noul vaccin anti-cancer

Descoperirea a fost deja publicată într-o lucrare recentă din jurnalul Science Translational Medicine. Cercetarea s-a realizat într-o colaborare între Fundaţia de Oncologie IRCCS din Piemont, de la Candiolo, în apropiere de Torino și compania italiano-elveţiană de biotehnologie Nouscom. Vaccinul s-a dovedit foarte eficient în ultimele testări, însă doar prin asocierea acestuia cu un tip de medicație specială folosită pentru imunoterapie, în tratamentul cancerelor. Testul a fost realizat pe un grup de 12 pacienți internați cu un subtip de cancer de colon în faza metastatică.

„Consider că tehnica de realizare a acestor vaccinuri a fost dovedită în mod clar şi că datele obţinute în primele studii clinice sunt foarte promiţătoare”, a spus şefa de laborator de la Armenise-Harvard, Luigia Pace.

„Există acum o posibilitate concretă de a crea noi vaccinuri care vor fi eficiente împotriva multor alte tipuri de cancer”, a explicat cercetătoarea, citată de ANSA.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate