Pâinea este un aliment care se află în casele tuturor. Pâinea este atât de străveche, încât nici nu ne mai gândim cum este produsă și ce conține, sau că am putea să coacem pâine făcută în casă. Știm doar că trebuie să fie mereu acolo, gata pentru toate cele trei mese ale zilei.
Însă vei rămâne surprins cât de ușor se face, de fapt, o pâine. Oricine o poate face acasă. Efortul este minim, atât ca timp, cât și ca preparare, față de multe alte feluri de mâncare sau prăjituri, după cum spun și cei de la Savori Urbane.
Citește și: Reţeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Care este secretul chef-ului: “Ştiu de la bunica”
Cum se coace o pâine făcută în casă
Nu este nevoie decât de făină, apă, sare și drojdie. Întrucât apa și sarea se regăsesc practic în orice gospodărie, mai rămân de cumpărat doar făina și drojdia. Este foarte important să fie utilizat și un cântar de bucătărie, pentru ca rețeta de pâine făcută în casă să iasă la fel de fiecare dată și pentru ca ingredientele să fie în proporțiile necesare.

INGREDIENTE
- 1 Kg de făină
- 700ml de apă caldă
- 1 plic de drojdie uscată
- 5 grame de sare
- Ulei de floarea soarelui
INSTRUCȚIUNI
Într-un castron suficient de mare se toarnă întreaga cantitate de apă, preîncălzită în prealabil. Pentru preîncălzire se poate folosi și un fierbător, dar cu mare atenție ca apa să nu ajungă la fierbere, ci doar să se încălzească ușor. Apoi, peste apa caldă din castron se presară conținutul plicului cu drojdie, în așa fel încât să acopere suprafața apei într-un strat uniform. Peste stratul de drojdie se presară apoi un strat subțire și uniform de făină și se lasă aproximativ 10 minute. Acest pas este foarte important pentru a coace pâine făcută în casă și nu trebuie sărit, pentru că așa se activează drojdia, care mai târziu va contribui la creșterea aluatului prin dospire.
După cele 10 minute de așteptare, se toarnă în castron toată cantitatea de făină. După aceea, se amestecă până la obținerea unui aluat omogen și destul de consistent. Din această cauză, se recomandă folosirea unui mixer cu puterea de cel puțin 700 de Wați. Un mixer de putere mai mică se va arde imediat. Se poate folosi și un mixer special pentru frământat, dar unul manual este suficient, dacă are puterea de cel puțin 700W. Acestea pot fi comandate online la prețuri sub 100 de lei.
Este important însă ca aluatul să fie "dintr-o bucată" pentru a coace corect o pâine făcută în casă. Dacă începe să se rupă în bucăți în timpul frământării, atunci înseamnă că mai trebuie adăugată apă. Apa se poate adăuga fără probleme în timpul frământării, până la obținerea unui aluat omogen. La final se adaugă și sarea. Sarea nu se adaugă la început, pentru că inactivează drojdia. Apoi se mai amestecă un minut-două, pentru distribuirea egală a sării în aluat.
Acum aluatul pentru pâine făcută în casă este gata. Se unge o tavă de cuptor cu foarte puțin ulei, doar pentru ca aluatul și ulterior, pâinea, să nu se lipească de tavă. Se pune aluatul în tavă, după care, cu mâinile udate cu apă (ca să nu se lipească aluatul de mâini) se "împachetează". Această împachetare se realizează astfel: se întinde ușor aluatul până se obține o formă pătrată sau dreptunghiulară, apoi două capete opuse ale formei se aduc spre interior (de exemplu din stânga și dreapta). După aceea, celelalte 2 capete rămase se aduc spre interiorul aluatului (acum capetele de sus și de jos).
Forma nou obținută se întinde din nou și se repetă iar dubla împachetare, cum este descris mai sus. Apoi se acoperă tava cu folie alimentară, cât mai etanș și aluatul se lasă la dospit o oră. După o oră de dospire, se îndepărtează folia, se repetă procedeul de dublă împachetare și se lasă din nou 30 de minute la dospit, cu folia alimentară așezată etanș peste tavă.
După 15 minute de la ultima împachetare, se pune cuptorul la încălzit la temperatura maximă, adică 250 de grade Celsius. În cuptor se pune și un castron metalic de dimensiuni medii, plin cu apă. Acesta va genera aburi și va ajuta la prevenirea formării unei cruste prea tari pe această pâine făcută în casă.
Când cele 30 de minute de dospire finală au trecut, se îndepărtează folia alimentară, se ia tava cu aluatul și se bagă la cuptor pentru 20 de minute. După aceste 20 de minute se scoate castronul cu apă, se scade temperatura la 200 de grade și se continuă coacerea. Coacerea va mai dura pentru încă aproximativ 30 de minute.
Ne putem da seama când o pâine făcută în casă este gata, după culoarea sa, ce se va apropia de aspectul normal al unei pâini coapte, dar și după sunet. Dacă ciocănim cu degetul pâinea, atunci când este coaptă, va suna înfundat, a gol. Acum se oprește focul la cuptor și pâinea se lasă afară să se răcească, pe un fund de lemn sau un grătar metalic, neacoperită cu nimic. Nu se consumă decât după răcire, altfel miezul va fi umed și neplăcut ca textură.
Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News