Prima pagină » Lifestyle » Reţeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Care este secretul chef-ului: “Ştiu de la bunica”

Reţeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Care este secretul chef-ului: “Ştiu de la bunica”

de Loredana Ungureanu

Reţeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Este unul dintre cei mai populari şi apreciaţi bucătari din România, astfel că fanii sunt mereu cu urechile ciulite atunci când chef-ul dezvăluie diverse secrete din bucătărie.

Cozonacul este, poate, cel mai aşteptat şi savurat desert de pe mesele românilor, atunci când sărbătorile se apropie. Pentru că mai sunt doar câteva zile până la Paşte, vă prezentăm mai jos cum prepară Cătălin Scărlătescu cozonacul.


Citeşte şi: Tochitură cu mămăligă. Reţeta tradiţională care face furori printre gurmanzi


Ingredientele de bază ale reţetetor româneşti le ştiu de la bunica, care le-a învatat de la mama ei, care le ştia de la bunica ei. Aşadar sunt transmise din generaţie în generaţie în ultima sută de ani.

Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului”, a declarat Chef Cătălin Scărlătescu, potrivit csid.ro.

Reţeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu

Ingrediente:

  • 1 kg faină
  • 250 g zahăr
  • 450 g lapte
  • 5 ouă proaspete
  • 1 păstaie vanilie
  • 60 g drojdie
  • 300 g unt
  • 500 g nuca
  • 200 g rahat
  • 150 g ciocolată de calitate
  • 30 g portocală confiată
  • 30 g coajăde lămâie

Mod de preparare

Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte, un pic de zahăr şi trei linguri de faină. Se lăsă compoziţia să crească până când îşi dublează volumul.

Laptele se fierbe împreună cu zaharul si cu o pastaie de vanilie, apoi se amesteca până se dizolvă.

Gălbenuşurile se bat cu un praf de sare. Se pune făina într-un vas şi se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenuşurile, laptele împreună zahărul topit şi untul, portocala confiata, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obţine un aluat aerat, consistent şi elastic.Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.

Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata si rahat si se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou si un pic de zahar.

Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ doua ore.

Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.

Poftă bună!


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate