Prima pagină » Lifestyle » Încrețiturile de pe unghii – ce sunt și când trebuie să apelezi la medic

Încrețiturile de pe unghii – ce sunt și când trebuie să apelezi la medic

Felul în care arată unghiile pot da detalii importante despre sănătatea unei persoane. Mai multe boli afectează și unghiile, prin diverse mecanisme, cum ar fi lipsa nutrienților sau vascularizarea insuficientă. Dacă încrețiturile de pe unghii te îngrijorează, poți afla acum când trebuie să mergi la medic.

Importantă este și poziționarea acestor încrețituri – cele orizontale și cele verticale sunt total diferite și indică fiecare alte probleme de sănătate sau diverse stadii prin care trece organismul tău.


Citește și: 10 alimente care reduc stresul. Ce trebuie să mănânci ca să te calmezi, fără să te îngrași


Încrețiturile de pe unghii – poziționare verticală

Cam 20 la sută din adulți prezintă încrețiturile de pe unghii în poziție verticală. De cele mai multe ori, acestea nu reprezintă altceva decât un banal semn de îmbătrânire, conform doctorului dermatolog Ivy Lee, din Statele Unite ale Americii.

Cheratina este componenta principală a unghiilor. Din aceeași substanță este compus și părul, dar și o parte a straturilor superioare de piele. De-a lungul anilor, pielea și părul devin mai aspre, iar încrețiturile de pe unghii devin mai accentuate.

Totuși, dacă observi și alte modificări ale aspectului unghiilor, trebuie să mergi la medic pentru un control. Uneori, pot fi semne timpurii ale anemiei, artritei reumatoide sau a altor probleme cardiovasculare. De exemplu, o singură linie ar putea însemna lipsa unui nutrient din corp. Altfel, nu este cazul să ne facem griji.

Poziționare orizontală

Încrețiturile de pe unghii de poziționare orizontală sunt mai rare. Ele sunt denumite “liniile lui Beau”. În funcție de caz, pot indica niște probleme de sănătate, sau pot fi doar o urmare inofensivă a unei o răniri anterioare a degetului.

“Apar pentru că e o oprire temporară în creșterea unghiei în zona în care se creează unghia. Sunt, de obicei, benigne și cauzate de o traumă mecanică – manichiură, prinderea unghiei în ușă etc.”, spune dermatologul american Ivy Lee.

Alteori, liniile lui Beau pot fi un semn de eczemă, psoriazis sau infecții ale unghiilor, sau chiar probleme cu glanda tiroidă, afecțiuni medicale ce necesită ajutor de specialitate.


Sursa: Digi World TV


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate