Prima pagină » Lifestyle » Calendar ortodox 29 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie. Ce este interzis să faci de Izvorul Tămăduirii

Calendar ortodox 29 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie. Ce este interzis să faci de Izvorul Tămăduirii

de Emma N Matei

În această zi se sărbătoresc Sfinții Nouă Mucenici din Cizic, iar românii respectă cu sfințenie numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții. Este vinerea din Săptămâna Luminată, o perioadă cu o semnificație deosebită pentru ortodocși.

Calendar ortodox 29 aprilie 2022. Sărbătoare cu cruce roșie

Înainte să devină împărat, Leon cel Mare a găsit un orb într-o pădure, iar acesta i-a cerut niște apă. Maica Domnului a săvârșit atunci o minune, după ce l-a îndemnat pe Leon să îi dea orbului să bea dintr-un izvor anume. Bărbatul și-a recăpătat miraculos vederea, iar atunci când salvatorul lui a ajuns împărat el a ridicat chiar în acea zonă o biserică.

Calendar ortodox 29 aprilie 2022. Se pare că în acel loc sfânt s-au petrecut ulterior numeroase minuni, iar biserica se mai poate vedea și astăzi în Istanbul, în cartierul vechi Vlaherne, conform Fresh 24.

În vinerea din Săptămâna Luminată se săvârșește slujba de sfințire a apei, după ce se termină Sfânta Liturghie. Apoi, credincioșii iau acasă această apă sfințită, din care beau pe tot parcursul anului. Se spune că te apără de boli, de necazuri și este chiar și leac.

Calendar ortodox 29 aprilie 2022. Tot în această zi sunt cinstiți Sfinții Nouă Mucenici din Cizic. Ei au trăit în secolul al treilea și au fost persecutați din cauză că erau creștini. Numele lor erau: Teognid, Ruf, Antipatru, Teostih, Artema, Magn, Teodot, Tavmasie și Filimon.

Citește și: Horoscop 29 aprilie 2022. Trei zodii ajung la o răscruce pe plan profesional


Ce este interzis să faci de Izvorul Tămăduirii

Oamenii iau apa sfințită de la biserică, apoi stropesc cu ea prin casă și grajdurile animalelor, ca să le apere de boală. De asemenea, se stropesc și vitele, ca să lucreze cu spor și să fie ferite de necazuri. Nu se muncește la câmp sau în gospodărie, fiind și cruce roșie.

Calendar ortodox 29 aprilie 2022. Este interzis cu desăvârșire să speli, să calci, să coși și să tricotezi sau să croșetezi. Se spune că astăzi au parte de protecția divină săpătorii de fântâni. Pentru ei este o zi plină de noroc și belșug.

Cei bolnavi trebuie să bea agheazmă și să se spele pe ochi cu roua dimineții, ca să alunge boala din corp. De Izvorul Tămăduirii se curăță și se sfințesc fântânile. Se spune că gospodarul care face asta în această zi va avea mereu apă în fântână, chiar și pe timpul secetei.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate