Prima pagină » Lifestyle » Calendar ortodox 21 mai 2022. Sărbătoare cu cruce roșie: Sfinții Constantin și Elena. Ce este interzis să faci astăzi. Rugăciunea zilei

Calendar ortodox 21 mai 2022. Sărbătoare cu cruce roșie: Sfinții Constantin și Elena. Ce este interzis să faci astăzi. Rugăciunea zilei

de Emma N Matei

Calendar ortodox 21 mai 2022. Astăzi este sărbătoare cu cruce roșie: Sfinții Constantin și Elena. Află chiar acum ce este interzis să faci în această zi, dar și ce rugăciune trebuie să spui neapărat ca să te apere de rele.

Este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși. Acești sfinți sunt cei datorită cărora creștinismul a devenit o religie acceptată și permisă. Tot atunci au fost interzise jertfele sângeroase, iar duminica a devenit zi de odihnă. Perioada în care au domnit în Imperiul Roman cei doi, Sfinții Constantin și Elena, este numită “Epoca de aur”.

Calendar ortodox 21 mai 2022. Sărbătoare cu cruce roșie

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (27 februarie 272 – 22 mai 337), cunoscut ulterior drept Sfântul Constantin cel Mare, a fost proclamat Augustul de către trupele sale în data de 25 iulie 306, devenind oficial împărat roman. Conform istoricilor Eusebiu de Cezareea și Lactanțiu, înainte să se lupte cu Maxențiu la Pons Milvius (Podul Vulturului), în data de 28 octombrie 312, Constantin a văzut ceva ce i-a schimbat total viața.

Mai precis, a apărut în toiul zilei o cruce luminoasă, chiar deasupra soarelui, cu inscripția: “Prin acest semn vei învinge!”. Apoi, noaptea, Constantin l-a visat pe Iisus Hristos, care i-a cerut să își pună pe steagurile armatei crucea creștină, pentru ca soldații să fie protejați în luptă. După ce a câștigat bătălia, a lăsat o însemnare pe Arcul lui Constantin din Roma, mărturisind că a reușit să obțină acea victorie prin “inspirație divină”.


Calendar ortodox 21 mai 2022. Citește și: Horoscop Camelia Pătrășcanu. Previziuni astrale pentru weekend 21-22 mai 2022


Cum i-au ajutat Sfinții Constantin și Elena pe creștini?

În luna ianuarie a anului 313, Constantin cel Mare a emis Edictul de la Milan. Așa a transformat mai multe religii din imperiul său în religii permise. A scos din legile penale pedepsele pentru cei care erau creștini/ A îmbunătățit modul în care erau tratați deținuții în închisori și le-a dat episcopilor și preoților dreptul să îi declare liberi în biserici pe sclavi.

De asemenea, împăratul a dat legi care să îi apere pe săraci, pe orfani și pe văduve. A modificat și legile care vizau căsătoria, a îngreunat divorțul și a decis să se pedepsească adulterul, conform Antena 3.

Calendar ortodox 21 mai 2022. Începând cu anul 317 au apărut monedele bătute cu monograme creștine. El este și cel care a transformat orașul Bizantium în Constantinopol, orașul care va rămâne capitala creștină a Imperiului Roman timp de un mileniu.

El a trecut la cele veșnice chiar în Duminica Rusaliilor, în data de 22 mai 337, fiind înmormântat în Biserica Sfinții Apostoli din Constantinopol. Sfânta Elena, mama sa, se spune că ar fi fost originară din orașul Drepanum, din Golful Nicomidia. Se mai spunea că era fiică de hangiu, dar există mai multe variante în legătură cu originea ei reală.

Calendar ortodox 21 mai 2022. Ea a primit botezul în anul 313 și a fost o creștină evlavioasă, care a ridicat numeroase lăcașuri de cult. Ea este și cea care a găsit crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos. A murit la Roma, în anul 327.

Ce este interzis să faci astăzi?

Se spune că ziua aceasta este sărbătoarea păsărilor de pădure, în care acestea își învață puii să zboare. Este interzis să muncești, iar cei care își lucrează pământul de la câmp nu vor avea spor, căci grânele le vor fi mâncate de păsări.

În data de 21 mai este ultima zi în care se seamănă porumbul, ovăzul și meiul, căci orice semeni după această dată se va usca. Azi se decide și unde se întemeiază stânele, cine va fi baci și cine va păsi oile în timpul pășunatului.

Laptele de la oile fiecăruia se măsoară și se notează pe răboj. Țăranii fac un foc mare, care alungă spiritele rele. Prin fumul acestuia se treceau și oile, ca să fie apărate de necazuri.

Calendar ortodox 21 mai 2022. Rugăciunea zilei

Se spune că aceasta este cea mai puternică rugăciune pentru sănătate și poate vindeca boli grele, conform Antena 3.

“Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi.

Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate