Prima pagină » Lifestyle » Calendar ortodox 20 mai 2022. Ce sfântă sărbătoresc românii vineri? Mii de femei îi poartă numele și este numită protectoarea familiei

Calendar ortodox 20 mai 2022. Ce sfântă sărbătoresc românii vineri? Mii de femei îi poartă numele și este numită protectoarea familiei

de Emma N Matei

Calendar ortodox 20 mai 2022. Românii sărbătoresc în această zi o sfântă importantă, iar mii de femei din țara noastră îi poartă numele. Se spune despre ea că este protectoarea familiei, iar în ziua în care o pomenim, trebuie să spui neapărat rugăciunea care te apără de necazuri.

De asemenea, această rugăciune se mai folosește și pentru a-i întoarce pe calea cea dreaptă a celor rătăciți, dar și pentru vindecarea sufletească și trupească.


Citește și: Horoscop 20 mai 2022. Cele mai norocoase zodii. Ce nativi întorc banii cu lopata


Calendar ortodox 20 mai 2022. Ce sfântă sărbătoresc românii vineri?

Astăzi, credincioșii ortodocși o sărbătoresc pe sfânta Lidia din Filipi, cea care este cunoscută drept prima creștină din Europa. Ea lucra ca vânzătoare de porfiră, dar viața ei s-a schimbat când l-a auzit într-o zi pe Apostolul Pavel. Acesta le predica mai multor femei care erau adunate la un râu de lângă cetatea Filipi.

Atunci, Lidia a început să creadă în Mântuitorul Iisus Hristos și a cerut să devină creștină. A primit botezul de la Sfântul Apostol Pavel și ea va forma ulterior prima comunitate creștină europeană, conform RTV.

Calendar ortodox 20 mai 2022. Rugăciunea Sfintei Lidia:

“Cu cuget curat pe Dumnezeu cinstind, prin Pavel primit-ai lumina harului și cea dintâi în Filippi lui Hristos ai crezut, de Dumnezeu înțelepțită, cu toată casa ta. Pentru aceasta, în cântări te cinstim, Lidia din Filippi. Slavă Celui ce ne-a izbăvit prin tine, Slavă Celui ce lucrează prin tine, Slavă Celui ce prin tine ne-a dăruit cele înalte. Amin”

Calendar ortodox 20 mai 2022. Tot în data de 20 mai, românii îl pomenesc și pe sfântul Talaleu. Acesta a trăit în perioada împăratului Numerian (283-284) și a devenit un medic cu sufletul de aur. Tămăduia toți bolnavii fără să le ceară plată, dar credința lui i-a adus moartea.

Judecătorul le-a poruncit lui Alexandru și Asteriu, cei doi torționari, să îi perforeze genunchii și să îl atârne pe Talaleu de un copac, dar Dumnezeu i-a orbit. Așa că ei au găurit o scândură în loc să îl tortureze pe medicul care credea în Iisus Hristos.

Autoritățile i-au biciuit pe aceștia, considerând că au făcut-o intenționat. După ce au văzut această minune, au devenit amândoi creștini și au fost uciși prin decapitare. De asemenea, Sfântul Talaleu a fost omorât de păgâni în același mod, tot prin decapitare.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate