Gogoși pufoase ca la bunica acasă. Trucul secret ca să iasă perfecte

de Sara Manole

Mereu v-ați întrebat cum reușește bunica sa facă niște gogoși pufoase?  Vă sugerez să încercați această rețetă simplă, ușoară, care te duce cu gândul la copilărie și la momentele petrecute cu cei dragi .

Această rețetă este folosită, atât când avem pofta de ceva dulce, cât și în zilele răcoroase de iarnă.

Cum să faci gogoși pufoase, ca la bunica acasă

In următoarele rânduri vei afla care este modul de preparare și care sunt ingredientele folosite la realizarea gogoșilor.

Lista de ingrediente:

  • 250 ml de apă, puteți să folosiți lapte în loc de apă,
  • 500 grame de făină,
  • 2 ouă,
  • 1 gălbenuș,
  • 40 de grame de zahăr, puteți să puneți și 50 de grame pentru acele persoane care preferă gogosiile mai dulci,
  • 50 de grame de unt topic,
  • o esență de vanilie/lămâie, după preferințe,
  • 10 grame de drojdie uscată, puteți să folosiți și drojdie proaspătă pe care o veți prepara cu apă călduță,
  • 10 grame de sare.

Mod de preparare:

Punem apa călduță într-un bol mai mare, adăugam zahărul și drojdia și amestecăm timp de două minute. Amestecul o sa stea timp de 10 minute până se formează o spumă.

După ce s-a format spuma, adăugăm cele două ouă, gălbenușul, untul topit și răcit și esența de vanilie/lămâie. Se amestecă totul foarte bine, după aceea se adaugă făina și sarea. Când aluatul s-a format, se frământă bine cu mâna timp de 15 minute, ca să iasă niște gogoși pufoase. Apoi se lasă aluatul la crescut, într-un loc călduț timp de 40 de minute sau până când vedeți ca și-a dublat volumul.

Trucul secret ca să îți iasă perfecte

Un secret pe care bunica mi l-a împărtășit pentru ca să faci niște gogoși cu adevărat pufoase este să formăm biluțe din aluat, de circa 50 de grame pe care le așezăm pe pătrățele de foaie de copt. Le lăsăm timp de 20 de minute până își dublează volumul.

După ce și-au dublat volumul, le vom pune la prăjit și le vom prăji pe fiecare parte timp de 3-4 minute, la foc mediu. Cel mai important lucru este ca uleiul să nu fie încins.

După ce s-au rumenit, se presară zahăr pudră peste acestea.

Poftă bună și spor la gătit!

Alte recomandări