Dulceață de vișine ca la bunica acasă. Cât zahăr se pune pentru un kilogram de fructe și cum știi când este gata dulceața

de Estera Stoian

Astăzi îți prezentăm o rețetă clasică, de dulceață de vișine ca la bunica acasă. Este foarte ușor de făcut, iar rezultatul este delicios.

Este bine-cunoscut faptul că vara este momentul potrivit pentru a transforma roadele din livadă sau din grădină în provizii pentru anotimpul rece.

Chiar dacă abia am trecut de prima jumătate a lunii martie, gospodinele se pregătesc din timp și își salvează rețetele pentru deliciile de vară.

Vișinele, aflate în vogă în sezonul cald, pot fi transformate într-o delicioasă și aromată dulceață, care poate fi consumată ca atare sau în compoziția diverselor prăjituri

Cum faci o dulceață de vișine ca la bunica acasă?

Dulceața de vișine este unul dintre preparatele care îmi aduc aminte de copilăria la bunici, la țară. De altfel, este chiar una din dulcețurile mele preferate. 

Iată care sunt ingredientele pentru dulceață de vișine: 

  • 10 kg vișine  
  • 2 kg zahăr 

De menționat e faptul că pentru 5 kg de vișine se pune 1 kg de zahăr. 

Iată cum se prepară această dulceață de vișine: 

Mai întâi, spălăm bine vișinele. După spălare, trebuie scoși sâmburii. Pentru a scoate sâmburii ne putem folosi fie de o agrafă, de un ac de siguranță sau de un pai mai tare pe care îl poziționăm în mijlocul vișinei și îl împingem.

După ce am scos sâmburii, adăugăm zahărul peste vișine și lăsăm  cam o zi. După ce le-am lăsat cu zahărul, punem compoziția formată la foc mic și amestecăm. Timpul ideal de fierbere este de aproximativ 1,5 ore, asta însă depinde de cât de zemoase sunt vișinele.

Cum îți dai seama când este gata dulceața?

Pentru a ne da seama când trebuie oprit focul, este indicat ca la fiecare 15-20 de minute de fierbere să se facă testul. Testul se face astfel: se ia puțin din dulceață și se pune pe o farfurie, la răcit. Dacă trasăm o linie pe mijloc și dulceața rămâne separată de linie, înseamnă că e fiartă.  În caz contrar, mai trebuie fiartă.

După fierbere, se ia această dulceață de vișine și se pune în borcane și se pune capacul pentru a forma o crustă. 

Spor! 

Sursă foto: Colaj Canva PRO / Informeria.ro

Alte recomandări