Prima pagină » Actualitate » Zile libere 2022. Câte zile libere au românii în luna iunie și când pică minivacanța de Rusalii?

Zile libere 2022. Câte zile libere au românii în luna iunie și când pică minivacanța de Rusalii?

Pe întreg parcursul anului 2022, vor fi în total 15 zile libere legale. Dintre acestea, 3 dintre ele vor fi pe parcursul lunii iunie, conform Codului Muncii.

Conform definiției pentru zile libere, din lege, în luna iunie vom avea 3. Dintre acestea, însă, una va cădea duminica.

Ziua de 1 iunie, Ziua Copilului, cade miercuri, pe parcursul săptămânii. 12 și 13 iunie, reprezentând prima și a doua zi de Rusalii, vor cădea duminică și luni. Acest lucru va permite petrecerea unui weekend prelungit, de către cei care vor să profite de ocazie.


Citește și: Evaluarea miniștrilor a fost amânată. Ce a afirmat Nicolae Ciucă


Lista de zile libere din anul 2022:

 • 1 și 2 ianuarie (prima și a doua zi de Anul Nou) – sâmbătă și duminică
 • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni
 • 22 aprilie (Vinerea Mare)
 • 24 și 25 aprilie (Paștele ortodox) – duminică și luni
 • 1 mai (Ziua Muncii) – duminică
 • 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri
 • 12 și 13 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni
 • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni
 • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri
 • 1 decembrie (Ziua Națională a României) – joi
 • 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – duminică și luni

Ce sărbătorim de 1 Iunie?

Printre alte zile libere, pe 1 Iunie sărbătorim Ziua copilului (numită și Ziua internațională a copilului). Această sărbătoare se ține în multe țări pentru copii, uneori la date diferite. În alte locuri este sărbătorită la 20 noiembrie. Aceasta este ziua în care s-a adoptat Declarația Națiunilor Unite pentru Drepturile Copilului. În fosta URSS și fostele state satelit, data sărbătorii este de 1 iunie, prima zi de vară în Emisfera Nordică, conform Hotnews.

Ce sărbătorim de Rusalii?

În Vechiul Testament, Rusaliile reprezintă o sărbătoare agricolă a evreilor, numită și “Sărbătoarea săptămânilor”. Mai târziu, va fi transformată într-o aniversare a Legământului. Acest legământ fusese încheiat la 50 de zile de la ieșirea din Egipt.

Rusaliile creștine au legătură cu Legământul. Rusaliile sunt o sărbătoare a încheierii lăuntrice a Noului Legământ al harului și iubirii, prin coborârea Sfântului Duh. Duhul Sfânt nu este dăruit numai Bisericii în sine, ci și fiecărui creștin în parte.

Rusaliile mai pot reprezenta încununarea Paștelui lui Hristos, prin revărsarea Duhului asupra apostolilor, adunarea comunității mesianice, potrivit profețiilor, deschiderea Bisericii către toate popoarele.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate