Prima pagină » Actualitate » Un vulcan a erupt în Islanda, în apropierea capitalei

Un vulcan a erupt în Islanda, în apropierea capitalei

de Costin Cătălin Dumitrașcu

Un vulcan a erupt puternic, ca urmare a unei fisuri apărute la nivelul scoarței terestre, în Islanda, în apropierea capitalei, Reykjavik. Anunțul a fost făcut miercuri după-amiază, de Institutul de Meteorologie din Islanda (IMO). Jeturi de lavă au început să sară în aer din fisura apărută în pământ, la 40 de kilometri distanță de capitala țării, lângă muntele Fagradalsfjall. Vulcanul a mai erupt și anul trecut.


Citește și: Cercetătorii au reînviat celulele și organele unor porci morți


Un vulcan a erupt în Islanda – ce spun autoritățile

„Erupţia a început în apropiere de Fagradalsfjall. Localizarea sa exactă rămâne să fie confirmată”, a anunțat institutul islandez pe contul de Twitter, precizând ulterior că erupția a avut loc în Valea Meradalir, la 1,5 kilometri nord de Stora Hrut.

Norii de cenușă vulcanică nu își vor face simțită prezența, în cazul acestei erupții. Însă institutul a atenționat că este „posibil ca înrăutățirea poluării să fie detectată în zonă, din cauza emanaţiilor de gaze”.

Localnicii și turiștii sunt sfătuiți să evite zona erupției. Acolo sunt emanate gaze toxice și aventurarea în zona erupției poate fi foarte periculoasă. Autoritățile au anunțat că nu există momentan nici un fel de alte riscuri majore pentru localitățile din zona erupției. A fost emis un cod roșu pentru interzicerea zborurilor deasupra zonei erupției. Totuși, câteva elicoptere au fost autorizate în zonă, pentru evaluarea situației, potrivit Digi 24.

„În acest moment, zborurile din și spre Islanda nu au fost afectate, iar coridoarele de zbor internaționale rămân deschise”, a anunțat Ministerul de Externe al Islandei.

Postul local de televiziune RUV a arătat imagini de la locul erupției. În filmări se observă jeturi de lavă fierbinte care sunt aruncate în aer. Momentan, specialiștii nu pot estima magnitudinea erupției, cu datele primite până la momentul actual.

Vulcanul Fagradalsfjall este poziționat în Peninsula Reykjanes și a mai erupt și anul trecut, neîncetat, pentru aproximativ 5 luni.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate