Prima pagină » Actualitate » Se majorează ratele pentru credite. BNR a decis creșterea dobânzii cheie

Se majorează ratele pentru credite. BNR a decis creșterea dobânzii cheie

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României a decis că se majorează ratele pentru credite. Rata dobânzii de politică monetară va fi crescută la 3,75 la sută pe an. Decizia va produce primele efecte de la data de 11 mai 2022, conform băncii centrale.

Reprezentanții instituției au mai decis și majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare, la 4,75 la sută pe an, dar și majorarea ratei dobânzii la facilitatea de depozit, de la 2 la sută pe an, la 2,75 la sută pe an, potrivit Digi 24.


Citește și: Indicele ROBOR crește din nou. Veste proastă pentru plătitorii de rate


Cum se majorează ratele pentru credite

“Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 10 mai 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022; păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, transmite comunicatul BNR.

De asemeni, marți, indicele ROBOR la 3 luni a crescut la cea mai ridicată valoare din ultimii 9 ani. Niveluri record a atins și indicele ROBOR la 6 luni.

Indicele ROBOR a fost introdus în anul 2010. Denumirea sa vine de la abrevierea expresiei “Romanian Interbank Offered Rate”. Indicele ROBOR este calculat în fiecare zi de Banca Națională a României (BNR). Indicele este calculat ca fiind media aritmetică a ratei dobânzilor la care primele 10 bănci din țara noastră sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte instituții bancare.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate