Un nou val de căldură se extinde pe teritoriul Europei și va ajunge în curând și pe teritoriul țării noastre. Deja în Portugalia, Spania și Franța este caniculă. Temperaturile maxime vor ajunge chiar și până la 46 de grade Celsius. România va avea din nou de suferit din pricina “insulelor de căldură” din zonele urbane.
Actualul val de căldură este deosebit prin faptul că acoperă o suprafață continentală mult mai întinsă decât un val de căldură obișnuit, informează Digi 24.
Citește și: Un român și trei britanici – încercare de record mondial pe Marea Neagră
Ce spun climatologii despre acest val de căldură
“Extinderea spațială și în timp a acestui episod cu temperaturi mari înseamnă realimentarea să continuă. De aici rezultă și persistența acestor munți de aer cald care țin atmosfera încinsă pe zona mare. Intervine și acest mecanism în formarea cupolei inclusiv modificarea în circulația atmosferică de acoperire întinsă și la o înălțime mai mare, nu doar cu manifestare la nivelul solului. De aci persistența și impactul deosebit pe care astfel de episoade îl pot avea”, spune Roxana Bojariu, climatolog, despre acest val de căldură.
Conform climatologului, astfel de perioade de căldură extremă pot depăși o săptămână, ca durată: “cu mici reveniri, ne-am putea aștepta la o perioadă de două săptămâni cu fluctuații și o revenire la temperaturi un pic mai scăzute săptămâna viitoare, pentru ca apoi să crească iar temperaturile”.
“În România sperăm să nu atingem temperaturi atât de ridicate chiar dacă disconfortul termic va fi prezent mai ales în orașe. Mediul urban amplifică episoadele cu temperaturi ridicate, din cauza construcțiilor, a traficului intens. În orașe temperatura e mai ridicată decât în zonele rurale, este vorba de așa numită insulă de căldură a orașului, care se suprapune peste valul de căldură”, explică Roxana Bojariu.
Bojariu a menționat că grupele de vârstă cele mai afectate de acest val de căldură vor fi copiii, bătrânii, dar și persoanele care suferă de boli cronice: “Trebuie să fie foarte atente, pentru că organismul nu are posibilitatea de a-și recăpăta forțele. Peste zi ai stres termic, peste noapte ai iar stres termic. Efectul cumulativ este mare.”
Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News