Prima pagină » Actualitate » S-a aprobat reducerea prețului la carburanți. Când intră în vigoare

S-a aprobat reducerea prețului la carburanți. Când intră în vigoare

de Costin Cătălin Dumitrașcu

Ordonanța de urgență care prevede reducerea prețului la carburanți cu 50 de bani pe litru a fost aprobată de către guvern. Ordonanța intră în vigoare în această noapte, conform Ministrului Energiei, Virgil Popescu, citat de Pro TV.

Ministrul explică faptul că Ordonanța prevede reducerea prețului la carburanți cu 50 de bani pe litru. Din aceștia, 25 de bani vor veni de la stat și ceilalți 25 de la benzinării. Ordonanța ar urma să fie pusă în aplicare începând cu această noapte.


Citește și: Se compensează prețul pentru carburanți. Cât vor primi șoferii


Ce spune Guvernul despre reducerea prețului la carburanți

“Mă aștept ca în perioada imediat următoare să văd în piață companii care aplică această ordonanță. Să le lăsăm un termen scurt, în așa fel încât sistemele fiscale să poată fie actualizate li să poată să reflecte aceste modificări”, a menționat Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunțat că “în situaţia în care vor exista creşteri nejustificate a preţurilor la carburanţi, în perioada de aplicare a prevederilor acestei ordonanţe, acestea vor fi încadrate în categoria de acţiuni speculative. Vor fi sancţionate potrivit Ordonanţei de urgenţă 84/2022 privind combaterea acţiunilor speculative”.

De asemeni, ordonanța prevede că este interzisă revânzarea:

“Revânzarea acestor produse achiziţionate în condiţiile OUG reprezintă contravenţie şi se sancţionează de către autorităţi (..) după cum urmează: 50.000 până la 500.000 de lei amendă, pentru contravenţiile săvârşite de persoanele juridice şi între 5.500 de lei şi 11.000 de lei, pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului despre reducerea prețului la carburanți.

Tot el a mai menționat și că ANPC va putea face verificări pe teren pentru a verifica eventuale creșteri nejustificate ale prețurilor.

Care sunt prevederile ordonanței

Art. I. – (1) Pe perioada 01.07.2022 – 30.09.2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții pentru consumul propriu, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 Lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.

(2) Pe perioada de aplicare a prezentei scheme de compensare, operatorii economici prevăzuți la alin. (1) vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preț, iar în sistemul de gestiune și la pompă va fi înscris prețul de vânzare fără reducerea comercială.

(3) În cazul acordării reducerii de preț prevăzute la alin. (1), aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale și/sau facturi.

Art. II. – (1) Suma de 0,25 lei/litru reprezintă o subvenție legată direct de preț în sensul art. 286 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și se include în baza de impozitare a TVA.

(2) Compensația de 0,25 lei/litru se stabilește și se individualizează de către operatorii economici prevăzuți la art. I alin. (1) într-o declarație al cărei model se aprobă prin ordin al președintelui ANAF. Declarația se depune la organul fiscal competent din cadrul ANAF, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea și reprezintă și cerere de compensare.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate