România în recesiune? Execuția bugetară a dovedit că deficitul poate fi ținut sub control. Însă riscurile sunt prezente în continuare.
Citește și: Două femei înjunghiate în București de un individ pe trotinetă. Care este starea lor
România în recesiune? Ce spune Câciu
“Nu suntem într-o oază în care suntem feriți de riscurile apariției unor elemente de presiune, de exemplu recesionistă.
Am spus asta cred că de nenumărate ori, situația este complicată, încă de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicată și înainte, a devenit mai complicată, mai ales din februarie, când a apărut și conflictul din Ucraina. Sunt tot felul de presiuni. Putem să le numim crize, plecând de la energie până la combustibil, la alimente, situații și întreruperi pe lanțurile de aprovizionare, o serie de incertitudini. Cred că în fiecare zi acest guvern a acționat pas cu pas, dar într-un mod strategic, pentru a ține toate lucrurile sub control. Există riscuri.
Nu suntem într-o oază în care suntem feriți de riscurile apariției unor elemente de presiune, de exemplu recesionistă. Dar ele sunt anticipate pas cu pas, pentru că trebuie să te uiți cum funcționează anumiți indicatori, care sunt indicatorii proxy, de exemplu. Vă dau un indicator proxy la care toată lumea se uită: producția industrială este în scădere. Asta îți arată că vei avea o dificultate cel puțin pe trimestrul trei, trimestrul patru, și trebuie să iei niște măsuri să revigorezi acea zonă, astfel încât pierderile de context sau de conjunctură să nu se resimtă în efect în orizontal. Deci, riscuri de gen recesionist sunt”, a declarat Câciu, potrivit national.ro.
Pe de altă parte, ministrul a menționat și faptul că ar vrea ca analiștii economici să nu mai exagereze și să nu mai creeze scenarii dezastruoase, atunci când nu este cazul.
“După cum ați văzut, Germania deja este într-o zonă de cvasistagnare. Mi-ar plăcea totuși ca și analiștii economici de la noi să fie puțin mai cumpătați în aprecieri, prezentând scenarii apocaliptice, pentru că nu era cazul ca să anunțăm o stagnare pe trimestrul doi. Ați văzut ieri cum s-a prezentat situația la Institutul Național de Statistică.
Da, există presiuni de încetinire economică pe care le avem în vedere. Tocmai de aceea, cel mai important lucru pe care l-am discutat de altfel și în ședința de azi de guvern, dar și în ședințele trecute, este recuperarea întârzierilor pe zona de investiții. Este un demers în care trebuie ca tot guvernul să fie angajat, dar și autoritățile locale. Acea zonă ne poate aduce într-un perimetru de echilibru și de ținere sub control a unor situații (…)”, a declarat Câciu.
Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News