Prima pagină » Actualitate » Recensământul online – care sunt întrebările la care trebuie să răspunzi

Recensământul online – care sunt întrebările la care trebuie să răspunzi

de Costin Cătălin Dumitrașcu

De luni, 14 martie, începe recensământul online al populației României. Pentru următoarele două luni, toți românii pot completa formularul online, creat special de către autorități pentru acest scop. Este pentru prima dată când recenzarea populației va fi complet digitalizată. Toate țările din Uniunea Europeană realizează recensăminte ale populației. Totuși, de data aceasta, numărătoarea a fost întârziată cu un an, din cauza pandemiei.

Nu mai trebuie să aștepți recenzorul

O altă diferență față de ultimele recensăminte este și faptul că anul acesta, românii vor putea să se autorecenzeze, nemaifiind nevoie să aștepte vizita unui recenzor. Platforma de autorecenzare poate fi vizitată la recensamantromania.ro, unde cetățenii pot realiza recensământul online. După primirea informațiilor din formulare, Institutul Național de Statistică va analiza datele demografice, etnice, confesionale și social-economice.

Formularul online pentru recenzare este compus din două secțiuni – secțiunea de recenzare a locuinței și secțiunea de recenzare a persoanei. Totuși, completarea formularului nu ar trebui să dureze mai mult de 10-20 de minute. A fost implementată o platformă modernă și intuitivă, cu suficiente explicații și ușor de folosit. Conținutul formularului de recensământ corespunde chestionarului-martor în formă tipărită, reglementat de Anexa 1 a HG 143 din 2022. Acesta poate fi accesat AICI: Chestionar-recensamant martor_RPL2021_romana.

Ce trebuie să faci pentru completarea corectă a formularului pentru recensământul online

chestionar pentru recensământul online

chestionar pentru recensământul online

  • În primul rând, sunt necesare o conexiune la internet și o adresă de e-mail validă
  • Se accesează site-ul www.recensamantromania.ro, se dă clic pe butonul “Platformă Auto-Recenzare” și se completează formularul de acolo
  • Chestionarul de autorecenzare va fi apoi primit la adresa de e-mail completată la pasul anterior
  • Autentificarea în sistem se face pe baza CNP-ului persoanei recenzate. Autoritățile ne asigură că toate datele personale introduse în sistem vor rămâne confidențiale.
  • Fiecare persoană care are reședință legală în România poate completa formularul de autorecenzare. Nu contează cetățenia.
  • Cel care completează formularul online poate introduce și datele celorlalte persoane care locuiesc la adresa respectivă.
  • Persoanele din gospodărie ale căror date au fost introduse de către cel care completează formularul vor primi la adresele de e-mail indicate cate un link către chestionarul pentru recensământul online
  • La finalizarea completării chestionarului, trebuie apăsat butonul “Finalizare”

Recensământul online va fi realizat în 2022 în două etape

Între 14 martie și 15 mai se desfășoară autorecenzarea online a populației. Apoi, între 16 mai și 17 iulie vor fi chestionați aceia care nu au acces la internet sau un dispozitiv cu care se pot conecta la internet. Un recenzor va sosi la adresa persoanelor respective pentru realizarea recensământului. Chestionarul de recenzare este împărțit în mai multe secțiuni și este construit pentru a prelua date despre studiile absolvite, ocupația profesională, venituri, dar și despre părerea oamenilor în legătură cu efectele pandemiei.

Mai mult decât atât, cei care se autorecenzează pot primi o zi liberă de la angajator. Însă, cine refuză participarea la recensământ poate primi amenzi substanțiale. Acestea pornesc de la suma de 5000 de lei. Formularele sunt disponibile și în limbile minorităților de pe teritoriul României și în limba engleză.


Sursa: Alba24.ro


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate