Prima pagină » Actualitate » Recalcularea pensiilor. Câți bani primesc în plus pensionarii și care este formula de calcul a pensiei

Recalcularea pensiilor. Câți bani primesc în plus pensionarii și care este formula de calcul a pensiei

Daniel Baciu, șeful casei de pensii, a anunțat ce sume suplimentare de bani vor primi pensionarii în 2022, după recalcularea pensiilor.

Baciu a mai informat și asupra duratei de digitalizare a dosarelor și a procedurii de evaluare a dosarelor.


Citește și: Cât ar putea ajunge pensia minimă? Marius Budăi: “Să fie undeva 2.500 de lei pensia minimă și de acolo în sus să…”


“Aici este un birou special amenajat pentru colegii care lucrează numai la evaluarea acestor dosare de pensii aflate în plată. Suntem la Sectorul 4 ți în momentul de față ne apropiem la aproape 50% de dosare evaluate, aici în Sectorul 4. La nivel național am trecut de 2 milioane de dosare evaluate. Suntem în grafic, avem un ordin de ministru care spune că până la sfârșitul acestui an trebuie să încheiem evaluarea acestor dosare. Urmărim două lucruri principale. Practic, trebuie să digitalizăm toate aceste dosare ți trebuie să picăm pe același punctaj pe care respectivul le-a avut când a ieșit la pensie”, a menționat Daniel Baciu, șeful casei de pensii.

Recalcularea pensiilor, exemplu practic

El a mai vorbit și despre modul de calculare a pensiilor. A dat un exemplu practic al unei persoane cu un stagiu de cotizare de 38 de ani.

“Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități. Toți am trecut printr-o carieră profesională, la început am avut salarii mai mici, de debutant, după aceea salariile cresc proporțional în funcție de modul cum reușim să avansăm în carieră. Se calculează acest punctaj mediu anual, se face o medie a tuturor veniturilor, nu se iau în calcul ultimele venituri. Mai exact, orice pensionar când a ieșit la pensie are o decizie de ieșire la pensie. Ne uităm, în principal, la stagiul de cotizare realizat, care are două componente: stagii contributive și stagii necontributive. Al doilea parametru pe care îl urmărim este numărul total de puncte. Acest domn a realizat un stagiu 38 de ani o lună și 20 de zile și are un total de puncte 23,1875.

Este un stagiu de 22 de ani realizat în grupa a doua de muncă, la care se adaugă un spor anual, astfel încât cu cei 5 ani de condiții normale realizare ajunge la acest stagiu de 38 de ani. În momentul de față el are un punctaj mediu de 0.8164 pe care îl înmulțim cu valoarea actuală a punctului de pensie care este de 1586 de lei și veți obține pensia actuală în plată. Datele sunt luate din aplicația informatică și atunci când ele nu corespund colegii mei intră pe dosar să-l revizuiască. Este un proces premergător recalculării acestor dosare. Pensiile se calculează pe contributivitate. Deci contează ce salarii a avut de-a lungul întregii activități.

Toți am trecut printr-o carieră profesională. La început am avut salarii mai mici, de debutant. După aceea salariile cresc proporțional în funcție cu modul în care avansăm în carieră. Când se calculează acest punctaj mediu anual se face o medie a tuturor veniturilor”, a declarat Daniel Baciu, potrivit romaniatv.net.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate