Prima pagină » Actualitate » Procesul Colectiv. Ce pedepse au primit, de fapt, Cristian Popescu Piedone și patronii clubului

Procesul Colectiv. Ce pedepse au primit, de fapt, Cristian Popescu Piedone și patronii clubului

S-a aflat decizia finală a Curții de Apel București, în procesul Colectiv. Pronunțarea unei sentințe definitive fusese amânată deja de 4 ori. Conform sentinței finale, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare.

Pedeapsa lui Piedone a fost însă redusă de către judecători, după schimbarea încadrării juridice. Astfel, a fost eliminată forma agravantă a infracțiunii de abuza în serviciu. Prima dată, Cristian Popescu Piedone fusese condamnat la 8 ani și 6 luni de detenție, în procesul Colectiv. Pedeapsa fusese dată pentru infracțiunea de abuz în serviciu. Piedone fusese acuzat pentru eliberarea acordului de funcționare și autorizației de funcționare pentru firma S.C. Colectiv Club S.R.L., în timp ce clubul nu deținea autorizația de securitate la incendiu.

În acea seară, pe 30 octombrie 2015, au murit, în urma incendiului de la Clubul Colectiv, 65 de oameni. Nu mai puțin de 146 au rămas mutilați pe viață, unii grav și cu diverse grade de invaliditate.

procesul Colectiv

În amintirea celor decedați în incendiul de la Colectiv, din 30 octombrie 2015. FOTO: Pro TV


Citește și: Accident pe DN1 cu 7 mașini și 3 victime


Pedepse acordate în procesul Colectiv

Și patroni clubului Colectiv au fost condamnați la închisoare, în același dosar, în procesul Colectiv. Paul Gancea, la 6 ani și 4 luni, Costin Mincu, la 8 ani și Alin George Anastasescu la 11 ani și 8 luni. Au fost condamnați și cei doi pompieri care au verificat clubul fără să aplice măsurile legale conform normelor PSI. Au primit condamnare la închisoare și pirotehniștii Viorel Zaharia și Marian Moise, 6 ani și 10 luni fiecare și Cristian Niță, patronul firmei de artificii, 2 ani și 6 luni, plus 80 de zile de muncă în folosul comunității.

Au fost achitate, însă, 3 funcționare publice de la Primăria Sectorului 4. Aurelia Iofciu, Larisa Luminița Ganea și Ramona Sandra Moțoc primiseră pedepse cu închisoarea cu suspendare. A fost încetată urmărirea penală și pentru Daniela Niță, patroana firmei de materiale pirotehnice Golden Ideas Fireworks Artists, după decesul acesteia.

În plus, companiile S.C. Colectiv Club S.R.L. și Golden Ideas Fireworks Artists vor plăti amenzi în valoare de 47 de mii de lei fiecare, conform Pro TV.

Concluziile anchetelor

Parchetul General consideră, în procesul Colectiv, că patronii clubului “au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, Sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015”.

Anchetatorii mai explică, tot în procesul Colectiv că patronii Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu “nu au asigurat cadrul organizatoric și mijloacele necesare securității și sănătății în muncă, nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului și a clienților prin asigurarea unui număr de căi de ieșire suficient și prevăzut de lege, marcate și dotate corespunzător și nu au stabilit clauze privind sănătatea și securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea și sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre S.C. Club Colectiv S.R.L. şi S.C. Digidream Multimedia S.R.L.”.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate