Prima pagină » Actualitate » Președintele Iohannis susține intensificarea eforturilor pentru ajutorarea Ucrainei

Președintele Iohannis susține intensificarea eforturilor pentru ajutorarea Ucrainei

de Costin Cătălin Dumitrașcu

Președintele României, Klaus Iohannis, a purtat o discuție la Palatul Cotroceni cu Comisarul European pentru Economie, Paolo Gentiloni. În cadrul acestei întâlniri, a pus accent pe susținerea eforturilor pentru ajutorarea Ucrainei și a poporului acesteia.

Discuții despre situația europeană la momentul de față

Cei doi politicieni au discutat despre războiul din Ucraina și ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei. Printre altele, subiecte cheie au fost și impactul economic asupra țărilor din Uniunea Europeană, problema valurilor de refugiați, dar și situația Republicii Moldova. A fost discutată și situația prețurilor la energie, în urma întâlnirilor din Consiliul European, situația bugetară, dar și metodologia de implementare a Planului Național de Redresare.


Citește și: ”Nu vreau să fiu candidat la prezidențiale”. Declarația lui George Simion, la congresul partidului AUR


Eforturi pentru ajutorarea Ucrainei

“Președintele Klaus Iohannis a prezentat eforturile întreprinse de România până în prezent în materie de asistență umanitară directă pentru Ucraina și modul de gestionare și sprijin a fluxurilor de refugiați care ajung în țara noastră. Totodată, Președintele României a apreciat buna colaborare cu Comisia Europeană și a solicitat flexibilitate în ceea ce privește resursele financiare neutilizate aferente perioadei 2014-2020, astfel încât să fie folosite pentru gestionarea situației refugiaților”, spune comunicatul de la Cotroceni.

Prețurile ridicate la energie au reprezentat o importantă parte a discuției, precum și impactul acestor scumpiri asupra inflației. Înainte de a lua orice decizie, președintele României va aștepta propuneri din partea Comisiei Europene și soluții pentru a limita creșterea prețului pentru energie electrică din cauza scumpirii gazelor. Klaus Iohannis a pus accent și pe sprijinirea Republicii Moldova. Mai exact, pentru gestionarea frontierelor, sprijin financiar și umanitar, dar și pentru gestionarea problemelor în domeniul energetic.

Suport și pentru România

Paolo Gentiloni, comisar european responsabil pentru Economie, și-a exprimat aprecierea pentru modul în care România a gestionat criza actuală. A fost impresionat de ajutorul oferit Ucrainei și refugiaților ucraineni, dar și de ajutorul oferit Republicii Moldova. Paolo a arătat că există o reală deschidere din partea Comisiei Europene pentru sprijinirea țării noastre, în contextul actualei crize, inclusiv pe plan financiar.


Sursa: Digi 24


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate