Prima pagină » Actualitate » Noul Cod Fiscal a fost adoptat. Firmele mici, lovite grav

Noul Cod Fiscal a fost adoptat. Firmele mici, lovite grav

de Costin Cătălin Dumitrașcu

Vineri, Guvernul a adoptat noul Cod Fiscal. Adrian Câciu, ministrul de finanțe, a declarat că o parte din măsuri vor intra în vigoare de pe 1 august. Restul măsurilor se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2023, anunță ProTV.

Noul Cod Fiscal, sentință pentru companiile mici

Una din cele mai importante modificări din noul Cod Fiscal este schimbarea modului în care microîntreprinderile vor plăti la stat impozitul pe profit. Facilitatea fiscală prin care microîntreprinderile fără salariați plăteau impozit pe profit de 3% a fost eliminată. Toate aceste companii vor plăti, începând cu acest moment, de aproximativ 5 ori mai mult pentru impozitul pe profit, adică nu mai puțin de 16%! Așadar, foarte multe firme mici care deja se descurcau greu cu toate taxele și impozitele și cu toate piedicile aduse de statul român pentru micii întreprinzători, acum vor trebui să-și actualizeze calculele. Este foarte probabil ca noul Cod Fiscal să aducă destul de multe companii în prag de faliment, sau cel puțin la probleme financiare grave. Rămâne de văzut care va fi reacția mediului privat.


Citește și: Programul “De 3 ori subvenția”. Ce spun fermierii


Ce spune ministrul Adrian Câciu despre noul dezastru fiscal

“Astăzi am adoptat forma finală a ordonanţei privind modificările la Codul fiscal. Sunt o o serie de măsuri care intră in vigoare de la 1 ianuarie 2023 şi câteva măsuri care intră în vigoare începând din data de 1 august 2022. O să accentuez această chestiune privind abordarea echilibrată pe această reformă fiscală, pentru că au fost o serie de poziţii ale mediului public prin care s-a solicitat o abordare mai radicală. Guvernul a considerat că, la acest moment, având în vedere situaţia complicată prin care trecem, nu este oportun şi nici necesar să facă ajustări radicale de mediu fiscal, ci este bine să-şi continue traiectoria de susţinere a mediului de afaceri şi de consolidare a mediului de afaceri onest.

Modificări importante ale Codului Fiscal, în beneficiul economiei, din punctul nostru de vedere, o reprezintă extinderea facilităţii de scutire de impozit a profitului reinvestit şi pentru zona de dezvoltare, procesare producţie, pentru că avem acest feedback din economie, şi economia reacţionează pozitiv atâta vreme cât este sprijinită. La fel, o eliminare de cotă redusă de TVA de 9% la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr şi revenirea la cota de 16%, a declarat ministrul Finanţelor despre noul Cod Fiscal.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate