Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis: “Reducerea consumului de gaz se face cu cap”

Klaus Iohannis: “Reducerea consumului de gaz se face cu cap”

de Costin Cătălin Dumitrașcu

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus vineri, la Palatul Cotroceni, că va urma o iarnă cu probleme. Va trebui luată în calcul economisirea resurselor, dar și reducerea consumului de gaz. Președintele a spus că reducerea recomandată de UE se va putea realiza, totuși, fără ca cetățenii să stea în frig pe timpul iernii.


Citește și: Apariție neobișnuită în Marea Neagră. Ce au văzut turiștii în apă


Ce spune Klaus Iohannis despre reducerea consumului de gaze

„Este evident că ne vom confrunta cu o iarnă complicată, în condițiile în care gazul livrat devine tot mai puțin, gazul pe piața internațională devine tot mai scump. Totuși, abordarea europeană de a face economii voluntare de 15% este una corectă, după părerea mea.

Noi trebuie, desigur, să căutăm surse alternative de gaz, să căutăm să investim în resurse regenerabile, dar în același timp este înțelept să economisim acolo unde se poate. Repet, acolo unde se poate. Economia trebuie făcută cu cap.

Nu trebuie să ne imaginăm că dorim ca cineva să stea pe frig. Nu putem să ne imaginăm că cineva își dorește să nu existe gaz pentru industrie. Toate lucrurile trebuie să funcționeze. La noi s-a făcut o analiză și ministerul de resort a ajuns la concluzia că pentru România, o economie așa cum a fost convenită este posibilă, este fezabilă și sustenabilă.

Aici nu vorbim despre o reducere a consumului cu 15% față de ce avem acum, ci o reducere cu 15% față de media ultimilor ani. Calculele noastre ne arată că așa ceva este posibil fără să obligăm pe cineva să stea pe frig și fără să închidem sectoare întregi ale industriei românești”, spune Klaus Iohannis, citat de Digi 24.

Președintele a susținut faptul că România va ajuta Republica Moldova, în caz de nevoie.

„Suntem foarte conştienţi de situaţia extrem de dificilă în care se regăseşte Republica Moldova şi astăzi la Guvern se vor purta discuţii până vom găsi discuţia cea mai bună. Astăzi, împreună cu preşedintele Maia Sandu, am discutat că trebuie să avem diferite planuri şi scenarii. Un lucru e cert. Nu vom abandona Republica Moldova şi vom găsi soluţii aşa cum se pot găsi pentru oricare din variantele care vor apărea. Pentru variantele uşoare e simplu, pentru cele grele e mai complicat, dar repet – nu vom abandona Republica Moldova”, a explicat Klaus Iohannis.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate