Din cauza temperaturilor extrem de ridicate, ne ard pădurile. Pe teritoriul țării se manifestă mai multe incendii de vegetație. În primele șase luni ale lui 2022, au ars peste 10 mii de hectare de pădure, de 7 ori mai mult decât anul trecut.
Până acum au avut loc 711 incendii de vegetație, anul acesta. Anul trecut, în primele 6 luni au fost doar 98 de incendii. În 2022 a ars o suprafață totală de pădure cât jumătate din suprafața capitalei.
Citește și: Criză pe piața muncii: “Prea multă muncă, prea puține pauze, prea mică plata”
Unde ard pădurile
Cele mai multe incendii s-au manifestat în județele Gorj, Sibiu, Mehedinți și Caraș-Severin. Însă acestea sunt doar incendiile de pe teritoriile administrate de Romsilva, ceea ce înseamnă că în realitate sunt mult mai multe incendii de vegetație care ard pădurile.
Numărul intervențiilor pe care le au pompierii pentru aceste incendii de vegetație oferă o perspectivă asupra amplorii fenomenului – peste 70% din intervenții sunt pentru incendiile de vegetație. Neglijența oamenilor este pe primul loc printre motivele producerii acestor incendii. Oamenii incendiază gunoaie, dar nu au grijă ca focul să nu se extindă în jur.
Ce spune Romsilva
Romsilva a postat pe Facebook situația detaliată de pe teren și locurile unde ard pădurile:
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva
“🔥A crescut numărul incendiilor în fondul forestier administrat de Romsilva
➡️ Numărul incendiilor produse în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a crescut semnificativ în prima jumătate a acestui an, fiind înregistrate 711 incendii, față de 98 de incendii înregistrate în perioada similară a anului trecut ‼️
➡️Majoritatea acestor incendii, 693 din 711, s-au înregistrat în zone de deal și de câmpie, principala cauză fiind extinderea incendiilor de vegetație produse în proprietățile agricole vecine fondului forestier, în urma arderii miriștilor și a vegetației uscate,
➡️ Incendiile au afectat 10.304 hectare, din care 10.191 hectare au fost incendii de litieră, iar 98,93 hectare🌳sunt suprafețe regenerate recent, 285.041 de puieți forestieri fiind distruși. De asemenea, în incendii au fost distruși și 1.129 metri cubi de lemn.
Valoarea totală a pagubelor provocate de aceste incendii în fondul forestier administrat de Romsilva, în primele șase luni ale anului, este de 951.302,64 lei.
➡️Cele mai multe incendii s-au înregistrat în fondul forestier administrat de direcțiile silvice Gorj, cu 124 incendii, Sibiu, cu 73 incendii, Caraș – Severin cu 48 de incendii și Mehedinți cu 44 incendii în fondul forestier administrat.
Comunicatul de presă poate fi citit integral, accesând linkul de mai jos⬇️
https://bit.ly/3aJQNKz
🟢 Facem un apel către cetățeni să fie responsabili, să ⛔️ nu mai incendieze miriștile, să ⛔️ nu lase focul nesupravegheat, mai ales în zonele cu risc de producere a incendiilor și în apropierea pădurilor. De asemenea, facem un apel către turiști să ⛔️ nu aprindă focul în pădure sau în apropierea lor și ‼️ să se asigure că sting focul, după ce îl folosesc în locurile special amenajate.
🟢 Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a adoptat mai multe măsuri pentru prevenirea incendiilor de pădure, prin intensificarea acțiunilor de patrulare, instituirea serviciului de permanență, campanii de informare în rândul cetățenilor, turiștilor și a angajaților firmelor de exploatare, precum și efectuarea de lucrări de întreținere a liniilor izolatoare, colnicelor și a șanțurilor de minim sanitar.
🔵 Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat. Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional”, scrie Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.
Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News