Dunărea secată – La Zimnicea, zeci de nave blocate așteaptă revenirea nivelului apelor Dunării la normal, după ce, în urma secetei, nivelul fluviului a scăzut puternic. În cel mai adânc punct, apa Dunării abia ajunge până la piept, dacă intri în apă.
Unele convoaie de barje stau și așteaptă, în timp ce altele mai renunță la o parte din încărcătură pentru a se putea ridica mai sus, ca să nu atingă fundul râului. În Zimnicea, de sub apă a ieșit o insulă de nisip care de obicei se află sub nivelul apei.
Citește și: Pompierii români detașați în Franța au ajuns la capătul puterilor
Ce spun specialiștii despre Dunărea secată
Cosmin Stan: ”Acela este malul românesc al Dunării. Dacă fluviul ar fi avut un debit normal, atunci toată această zonă ar fi fost acoperită de apă. Cum nivelul este foarte scăzut, apele s-au retras și a apărut un banc imens de nisip, care se întinde pe câteva sute de metri. Nu-i de mirare că oameni vin acum aici la plajă”.
Pe acolo unde încă mai curge fluviul, adâncimea este de aproximativ 1 metru și 40 de centimetri. Navele mai mari și mai grele nu pot trece mai departe.
Reporter: “Câte nave așteaptă?”
Dorel Rădoi, șef oficiu Căpitănia Zimnicea: “În momentul de față, 13 nave autopropulsate și 51 nepropulsate.”
Reporter: “De cât timp așteaptă?’
Dorel Rădoi, șef oficiu Căpitănia Zimnicea: “Unele sunt care au coborât pescajul la cel indicat și au trecut și unele care stau în așteptare, adică cele 51.”
Conform Pro TV, specialiștii de la Apele Române spun că nivelul Dunării este acum la jumătate din nivelul mediu normal pentru această perioadă.
Cosmin Stan: ”Cu omul în apă și zic că nivelul e foarte scăzut. Că ăla e la 30-40 de metri de mal și apele abia îi ajung la piept”.
Florin Uzumtoma, director Căi Navigabile AFDJ Galați: ”Sunt nave care nu pot să treacă, pentru că ele sunt încărcate peste capacitățile pe care le-am pus noi la dispoziție prin operațiunile de dragaj pe care le facem”.
Cătălin Țigănuș, director general Navrom SA: ”Noi ne-am adaptat pescajele, dar tot am rămas blocați, mai ales cu convoaiele care vin din amonte, din Serbia și Ungaria, astfel încât între Turnu Severin și Turnu Măgurele sunt șase convoaie Navrom care staționează la ancoră”.
Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News