Prima pagină » Actualitate » Ce riscă șoferii care mută mașina după accident

Ce riscă șoferii care mută mașina după accident

de Costin Cătălin Dumitrașcu

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri, 15 iunie 2022, ca șoferii care modifică poziția unui autoturism după producerea unui accident de circulație să fie pedepsiți cu închisoarea.

Conform noii modificări a Codului Penal, conducătorii auto care vor aduce modificări poziției mașinii sau stării locului în care s-a produs accidentul de circulație, vor risca între 2 și 7 ani de închisoare. Legea va fi aplicată numai în cazul accidentelor de circulație soldate cu victime omenești. Sunt considerate accidente cu victime omenești cele care provoacă uciderea sau vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane. Sunt excluse accidentele în care sunt provocate numai daune materiale.


Citește și: Ce se întâmplă dacă ești lovit în trafic de o mașină fără RCA. Cine plătește daunele


Decizia 22/2002 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu privire la pedeapsa primită de șoferii care modifică poziția unui autoturism după producerea unui accident cu victime, a fost inițiată încă din luna mai. Miercuri, 15 iunie 2022, a devenit lege obligatorie în toate instanțele de judecată, potrivit ProTV.

Ce a decis Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul în care șoferul mută mașina după accident

Conform deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție, “În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 338 alin. (2) din Codul Penal privind infracțiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ștergerea urmelor acestuia, stabilește că fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație.”

În lege, se mai menționează și că “fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului” va fi considerată infracțiune și va fi pedepsită cu închisoarea, între 2 și 7 ani.

Codul Rutier menționează aceleași reguli în cazul producerii unui accident de circulație cu victime omenești. Mai exact, sunt interzise modificarea poziției mașinii, schimbarea stării locului producerii accidentului, precum și ștergerea urmelor accidentului. Aceste modificări pot fi aduse doar cu acordul autorităților.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate