Prima pagină » Actualitate » Cât ar putea ajunge pensia minimă? Marius Budăi: “Să fie undeva 2.500 de lei pensia minimă și de acolo în sus să…”

Cât ar putea ajunge pensia minimă? Marius Budăi: “Să fie undeva 2.500 de lei pensia minimă și de acolo în sus să…”

Marius Budăi, ministrul muncii, a anunțat că se fac demersuri pentru creșterea pensiilor. Este posibil ca pensia minimă să fie dublată, astfel încât să corespundă unui nivel de trai decent.

Cât ar putea ajunge pensia minimă?

“O pensie decentă ar trebui să existe probabil, să fie undeva 2.500 de lei pensia minimă și de acolo în sus să putem discuta de alt sistem de pensii, dar asta se va putea rezolva când vom implementa noua lege a pensiilor. Până atunci, sigur că ne gândim ce mai putem să facem până la sfârșit de an, pentru că inflația în Europa și în lume are un avans considerabil.”


Citește și: Klaus Iohannis a promulgat legea. Românii care ies mai devreme la pensie


“Căutăm soluții pentru a putea majora din acest an. Nu vreau să dau nicio speranță pe care ulterior Guvernul nu o poată îndeplini. Pensiile au fost majorate anul acesta cu 10% şi cele minime cu 25%. Nu este suficient. Suntem conștienți că nu este suficient. Nici nu le lăudăm cu faptul că le-am majorat.

Suntem conștienți că necesitățile sunt mari și că problemele în această perioadă sunt mult accentuate față de cum erau înainte de apariția acestor crize, vorbim de criza pandemică, de criza prețurilor la energie, la alimente și iată acum a mai venit și acest război nedrept și ne îndreptăm spre o altă criză”, a declarat ministrul Muncii, conform România TV.

Punctul de pensie a rămas la 1.442 de lei în anul 2021. Acesta a crescut la 1.586 de lei în 2022, spune Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii.

“Din 2017 și până astăzi pensiile au crescut în jur de 50%. În februarie 2017 pensia minimă era undeva la 350 sau 400 de lei. Acum este 1.000 lei. Punctul de pensie era 871 lei, acum este 1.500 lei. În ultimii 5 ani iată că avem niște creșteri. Analizăm împreună cu ministerul de Finanțe o nouă posibilitate de creștere a pensiilor și salariilor.

Încă nu s-a terminat trimestrul I să vedem ce cheltuieli a avut statul, care este deficitul și în funcție de asta să vedem ce bani avem pentru a-i redirecționa către pensii și salarii. Criza energetică ne-a dat calculele peste cap, 15 miliarde din banii statului se duc pe compensare și plafonare la energie. Fără această criză ei se puteau investi în salarii și pensii.

Nu înțelegem de ce Guvernul trecut a scris că până în anul 2070 trebuie să respectăm un procent de 9,4% din PIB în care au inclus și pensiile militare. În discuțiile pe care le-am avut cu decidenții de la Bruxelles ne-au întrebat cine ne-a pus să trecem așa ceva acolo, că niciun stat din Uniune nu a mai trecut așa ceva în PNRR.

Există discuții și se încearcă ajustări de acest gen. Comisia Europeană vine și îmi atrage atenția că avem foarte multe persoane în stare de sărăcie și de privare materială severă și în același timp am prevederi în PNRR care îmi spun că trebuie să mă încadrez cu pensiile și salariile în aceste procente”, declară Cristian Vasilcoiu.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate