Prima pagină » Actualitate » Când trecem la ora de vară și cum ne afectează

Când trecem la ora de vară și cum ne afectează

de Costin Cătălin Dumitrașcu

În România, la fel ca și în multe alte țări, ora se schimbă de două ori pe an, pentru a profita mai eficient de lumina naturală a soarelui. Data la care vom trece anul acesta la ora de vară va fi în ziua de duminică, 27 martie.

Mai multe țări au adoptat această metodă, pentru ca orele de muncă să coincidă cât mai mult cu durata din zi în care există lumină naturală. Printre acestea se numără țările din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Mexic, Haiti, Israel și multe altele, conform Wikipedia. Însă experții atrag atenția că această metodă ar putea aduce și unele efecte nedorite asupra sănătății.

Trecerea la ora de vară

Anul acesta trecerea la ora de vară va fi efectuată în primăvară, în ziua de duminică, 27 martie. Atunci, ora 3:00 va deveni ora 4:00. Astfel, se face trecerea de la fusul rar EET la fusul orar EEST., iar timpul GMT devine GMT+3, de la GMT+2, cât este acum. Revenirea la ora de iarnă se va face în ziua de duminică, 30 octombrie, când ora 4:00 va deveni din nou ora 3:00 și noaptea va fi mai lungă. Anul trecut, schimbarea orei a avut loc în ziua de duminică, 28 martie 2021, iar trecerea înapoi la ora de iarnă în ziua de duminică, 31 octombrie 2021.

Ce efecte are schimbarea orei asupra organismului

Deși trecerea la ora de vară este o procedură utilizată pe scară largă de foarte mult timp, experții spun că metoda lasă de dorit, afectând negativ organismul uman. Specialiștii din domeniul medical sunt de părere că organismul are nevoie de până la două săptămâni pentru a se acomoda cu noul fus orar. Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară, sau invers, afectează și rutina zilnică sau orele de somn. Astfel, printre simptome se pot număra: insomnii, oboseală, dureri de cap, anxietate, nervozitate, amețeală, dureri musculare, irascibilitate, tulburări de apetit sau de concentrare.


Sursa: Kanal D


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate