Ministerul Apărării Naționale declară că încă nu a fost luată o hotărâre definitivă în legătură cu podul provizoriu de la Luțca. Au apărut informații conform cărora ar fi trebuit construit un pod provizoriu, pe pontoane, lângă podul prăbușit de la Luțca.
Ministerul Apărării Naționale susține că “ultimul cuvânt aparține autorităților locale”. Acestea spun că ar exista rute ocolitoare ca alternativă la drumul pe care fusese construit podul care s-a prăbușit. Iulian Bulai, deputat de Neamț, a scris pe Facebook că CJ nu mai dorește să suporte cheltuielile.
Podul provizoriu de la Luțca – mit sau realitate?
Imediat după prăbușirea podului de la Luțca, din județul Neamț, premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat, prin purtătorul său de cuvânt, că podul provizoriu de la Luțca va fi construit de către armată. Acest pod ar fi trebuit să restabilească legătura rutieră între satele Luțca și Sagna. De asemeni, ar fi refăcut și legătura dintre Roman și Iași, fiind, de altfel, cel mai scurt drum.
“Începând de astăzi, încep lucrările în zona afectată de surparea podului. Domnul prim-ministru a cerut tragerea la răspundere a tuturor celor responsabili, vinovați de această situație. În același timp însă, pentru ca atât cetățenii din zona afectată, cât și cei care tranzitează această zonă să nu fie afectați, Ministerul Apărării Naționale, chiar începând de astăzi, va lucra în regim de urgență pentru a restabili transportul pe această zonă”, declara săptămâna trecută Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt de la Guvern.
La data de 10 iunie 2022 au fost observați mai mulți militari în zona podului. Însă, doar câteva zile mai târziu, la pod mai erau prezenți doar jandarmii.
Iulian Bulai, deputat USR, a scris vineri pe rețelele de socializare că lucrările de la podul provizoriu de la Luțca au fost oprite din vina autorităților locale.

Militari la podul prăbușit de la Luțca. FOTO: Facebook MApN
“Începând de luni, 13 iunie, au plecat la Roman militari de la Brigada 10 Geniu pentru a face pod de pontoane la Luțca. De atunci militarii așteaptă ordinul să se înceapă construcția podului”, susține Bulai, conform Libertatea. “Între timp autoritățile locale (CJ) s-au răzgândit – nu mai vor să plătească Ministerului Apărării cheltuielile de montaj și chirie. Așa cum de altfel prevede și regulamentul/protocolul MApN în aceste cazuri. Astăzi militarii au fost anunțați că se renunță la plan și au primit ordin să revină în unitățile de proveniență. Aceste informații mi-au fost confirmate de surse din MApN”, spune Bulai.
Citește și: Pericol pe DN1. Un autocar aproape a provocat un accident în lanț
Rute ocolitoare
Mai multe surse din MApN susțin că nu a fost încă luată o decizie oficială ca podul provizoriu de la Luțca să nu mai fie construit. Consiliul Județean afirmă că există rute ocolitoare și consideră că nu mai este necesar podul provizoriu de la Luțca. CJ Neamț a fost contactat în repetate rânduri, pentru a oferi lămuriri. Nu a dat nici un răspuns până la momentul actual.
Varianta ocolitoare este, însă, cu 12 kilometri mai lungă și trece prin faimoasa “intersecție a groazei” din Gâdinți. Acolo au loc frecvent accidente rutiere grave. Autoritățile ar fi început procedura de semaforizare a intersecției.
“În curând vor fi instalate semafoare în «intersecția groazei» din Gâdinți. […] În urma petiției depuse și susținută de peste 400 de cetățeni, Direcția Regională Drumuri și Poduri Iași a decis inițierea unui proiect prin care intersecția din Gâdinți să fie semaforizată. Este o veste foarte bună, având în vedere riscul ridicat de producere a unor accidente în acea zona. Totodată, mă bucură promptitudinea autorităților locale în a da curs solicitării”, scria recent Marian Ionuț Tănasă, un cetățean care a depus o solicitare cu acest scop.
Din conținutul petiției: “Având în vedere devierea circulației către Sagna prin Gâdinți, ca urmare a prăbușirii podului peste Siret, din Luțca, traficul va fi preluat de DN15D prin Gâdinți. Pe perioada cât s-au făcut reparațiile la acest pod, circulația de asemenea a fost dirijată pe acest tronson de drum, unde se află și intersecția din Gâdinți ce face legătura dintre DN15D și drumul ce merge către Sagna 207D. Această intersecție a fost denumită «intersecția groazei» din cauza numărului exagerat de mare de accidente într-un timp relativ scurt”.
Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News