Prima pagină » Actualitate » Apariție neobișnuită în Marea Neagră. Ce au văzut turiștii în apă

Apariție neobișnuită în Marea Neagră. Ce au văzut turiștii în apă

de Costin Cătălin Dumitrașcu

Apariție neobișnuită în Marea Neagră. Turiștii au observat în apă un animal marin care nu își face de obicei simțită prezența. Deși nu reprezintă un pericol major, animalul respectiv poate provoca neplăceri. Însă grupul de animale a părăsit rapid zona de înot, astfel că turiștii și-au putut continua distracția în apă.


Citește și: 3 sfaturi pentru concediul la mare


Apariție neobișnuită în Marea Neagră. Ce pericol neașteptat pot întâlni turiștii în apa mării

Meduza Rhizostoma pulmo

Meduza Rhizostoma Pulmo. FOTO: Wikipedia

Este vorba despre meduzele care trăiesc în mod obișnuit în Marea Neagră. Toți turiștii care frecventează periodic litoralul românesc au întâlnit meduze în apa mării, însă mulți dintre ei le știu doar pe cele albe, de dimensiuni mici.

Însă pe lângă meduzele mici, inofensive, în apele Mării Negre mai sălășluiește și specia Rhizostoma Pulmo, ilustrată mai sus, conform Wikipedia. Această specie de meduze are dimensiuni mai mari și este veninoasă. Veninul nu este letal și de obicei nu provoacă decât o senzație asemănătoare atingerii unei frunze de urzică.

În cazuri rare, însă, poate provoca un șoc anafilactic, dacă persoana care a atins meduza este alergică la veninul acesteia. Este deci recomandată prudența – evitarea atingerii meduzei și îndepărtarea imediată față de aceasta. Dacă totuși ai mai atins această specie de meduze și nu ai avut probleme deosebite, nu există motive de îngrijorare.

Un turist care a întâlnit aceste meduze în apă ne povestește experiența sa:

“Eu am făcut înot de performanță, știu să înot bine și nu mă feresc de apă mai adâncă. Eram la o distanță mai mare de țărm, totuși nu foarte departe, pentru că circulau în zonă și jetski-uri. La un moment dat am văzut ceea ce părea o pungă.

Însă după câteva secunde mi-am dat seama că era de fapt o meduză de dimensiuni mult mai mari față de cele pe care le-am văzut până acum. În acel moment m-am îndepărtat de zona respectivă, pentru că nu cunoșteam prea multe despre ele.

Apoi am mai observat una, mai aproape de mal și m-am apropiat pentru a o observa mai bine. Era cam de dimensiunea unei pălării, capul era colorat cu un model cu romb roșiatic cu un pic de albastru și în spate avea niște tentacule lungi și stufoase. După ce am observat că nu se deplasează cu viteze mari, m-am mai liniștit, dar am evitat totuși să o ating. Marea e o distracție, dar este și periculoasă și prefer să evit neplăcerile inutile”.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate