Prima pagină » Actualitate » Alpinistul Reinhold Messner, sfaturi pentru pasionații de munte: “Nu te duci sub blocurile de gheață în această perioadă”

Alpinistul Reinhold Messner, sfaturi pentru pasionații de munte: “Nu te duci sub blocurile de gheață în această perioadă”

Faimosul alpinist italian Reinhold Messner a vorbit despre pericolele la care s-au expus cei surprinși de avalanșa de pe muntele Marmolada, din Italia. Acesta a explicat că o temperatură de 10 grade pentru o astfel de zonă montană este absolut incredibilă.


Citește și: Dezastru ecologic în Munții Apuseni. Unde s-au aruncat deșeurile


Ce spune Reinhold Messner despre avalanșa de pe muntele Marmolada

“O temperatură de zece grade este incredibilă, permafrostul a dispărut și sub gheață se formează adevărate râuri de apă”, a spus, pentru cotidianul La Repubblica, Reinhold Messner.

O bucată imensă de gheață s-a separat de ghețar, pe muntele Marmolada. Aceasta a declanșat o avalanșă de gheață și pietre, care a devenit o adevărată capcană a morții pentru mai mulți turiști. Alpinistul Reinhold Messner pune fenomenul pe seama încălzirii globale, dar atrage atenția asupra faptului că nici cei surprinși de avalanșă nu au respectat toate regulile muntelui. Aceștia s-au aventurat prea aproape de bucățile masive de gheață, la temperaturi despre care se știe că accelerează topirea gheții.

Messner a fost primul alpinist din lume care a escaladat toate cele 14 vârfuri cu înălțimi de peste 8000 de metri, scrie Libertatea.

“Blocuri de gheață au căzut întotdeauna, dar în anii ’60 exista un pericol mult mai mic să se întâmple acest lucru. Din păcate, munții suferă și ei din cauza poluării din marilor orașe. Am urcat acolo de mai multe ori, chiar dacă nu am mai fost acolo de mulți ani. Acolo aproape că nu mai există gheață, seracul (bloc sau coloană de gheață, n.r.) nu trebuie să fie foarte mare. Este prea cald, temperatura de zece grade de ieri este incredibilă, permafrostul a dispărut și sub gheață se formează adevărate râuri de apă, a explicat Reinhold Messner.

Messner explică faptul că alpiniștii trebuie să acorde o deosebită atenție tuturor ghețarilor, nu doar celor din Alpi.

“Acum se întâmplă în fiecare zi pe toți ghețarii, iar pericolul de sub seracuri este în creștere. Nu spun că cei care au fost acolo astăzi au fost imprudenți. Să urci acolo, pe traseul normal, este un lucru obișnuit pentru cei care fac alpinism în acele părți. Un bun alpinist însă nu se duce sub un serac în acest moment. Arta alpinismului constă în a nu muri într-o zonă în care există acest risc și pentru a reuși acest lucru, trebuie să fii atent tot timpul”, a punctat experimentatul alpinist Reinhold Messner.


Citește cele mai bune știri de pe Informeria. Urmărește-ne pe Google News

Alte știri

© 2022 INFORMERIA.RO – Toate drepturile rezervate